Misa zahvalnica za 2012. godinu

Bez obzira na krizu i sve ovozemaljske probleme, zadarski vjernici ne samo da gaje nadu u bolje sutra nego su euharistijom zahvalili Bogu na onome što im je dao u protekloj godini.

Nadbiskup Želimir Puljić na Staru godinu predvodio je tradicionalnu misu zahvalnicu u katedrali sv. Stošije. U propovijedi je potaknuo vjernike da u Godini vjere preispitaju svoju vjeru, više idu na svetu misu i svjedoče svojim životom, riječju i djelom Božje zapovjedi i Kristov nauk.

Istaknuo je kako u Godini vjere treba biti zahvalan na daru vjere. Ipak, prije svega treba, kako je rekao, biti zahvalan na daru života, jer život na Zemlji upravo je to – dar.

– Preispitajte razloge i temelje svoje vjere. Pritisnuti ovozemaljskim brigama, mnogi na vjeru gledaju kao na nešto površno. Zbog toga smo nesposobni iznijeti razloge svoje vjere. Papa je potaknuo da vjernici iznova ispitaju sadržaj vjere koju ispovijedaju. Budimo zahvalni i onima koji su nas sa skepsom promatrali i potaknuli da svoju vjeru svjedočki ispovjedimo – kazao je mons. Puljić.

Kao sredstvo koje može pomoći u tome, nadbiskup Puljić istaknuo je Katekizam Katoličke Crkve koji na jezgrovit način sadrži sve bitne i temeljne elemente vjere Crkve.

Zadarski nadbiskup, ujedno predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, naglasio je važnost Crkve kao “živog organizma čija je glava Isus Krist”.

– Crkva je ljudska i božanska stvarnost. Crkva nije proizvod slučaja, ona je Božje zdanje čiji je zaglavni kamen Isus Krist. Isus Krist nije ukorijenjen na nekoj mitskoj priči. On je svjetlo naroda, nosi ključeve povijesti i jedini je iskupitelj čovjeka – rekao je mons. Puljić.

– Ne možemo prihvatiti da sol postane bljutava i da svjetlo bude skriveno (usp. Mt 5, 13-16). I današnji  čovjek može iznova osjetiti potrebu poput Samarijanke poći na zdenac da sluša Isusa, koji poziva vjerovati u nj i crpiti s njegova izvora, iz kojeg teče voda živa (usp. Iv 4, 14). Moramo s novom radošću u srcu uživati Božju riječ, koju je na vjerni način prenijela Crkva, i Kruh života, koji se daju kao potpora onima koji su njegovi učenici (usp. Iv 6, 51) – prenio je nadbiskup Puljić dio apostolskog pisma “Porta Fidei” Benedikta XVI. kojim je 11. listopada 2012. proglašena Godina vjere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...