Ne biste vjerovali što ‘junk’ hrana čini mozgu!

‘Junk’ hrana ne samo da šteti vašem fizičkom zdravlju, nego opasno narušava i vašu psihičku stabilnost.

Volite li jesti nezdravu, tzv. junk hranu? Razmislite o mijenjaju navika, jer najnovije istraživanje pokazuje da takva hrana mijenja mozak. Točnije, mogu se javiti simptomi anksioznosti i depresije ako je prestanete jesti.

Znanstvenici sa sveučilišta Montreal proveli su istraživanje s miševima koje su hranili nezdravom hranom, a potom su promatrali reakcije njihovih mozgova. Uočili su simptome slične depresiji kad bi im prestali davati nezdravu hranu. Cijeli slučaj ponovili su i sa zdravom hranom, ali takvih posljedica nije bilo.

‘Kemikalije koje se mijenjaju pod utjecajem prehrane povezane su s depresijom. Promjena načina prehrane uzrokuje pojavu simptoma koji su vrlo slični anksioznosti i depresiji, javlja se stres u organizmu, što pokazuje da je nezdrava hrana uistinu opasna’, istaknuo je dr. Stephanie Fulton, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju, za časopis International Journal of Obesity.

 

Već je otprije poznato da ‘junk’ hrana loše djeluje na zdravlje organizma, a sada je dokazano da štetno djeluje i na psihičko zdravlje. Iako je testiranje provedeno na miševima, vjeruje se da nezdrava hrana sličan učinak izaziva i kod ljudi, što su donekle dokazala i neka druga istraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...