Održan znanstveni skup valorizacije uloge dr. Franje Tuđmana

Povodom desete obljetnice obnove Sveučilišta u Zadru i godišnjice smrt prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, održan je danas u Zadru znanstveni skup pod nazivom: Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države (1990.-1999.).

Simbolična naziva, ovaj skup okupio je brojne znanstvenike ovog područja, ali i velik broj sudionika i znatiželjnika, budući da se po prvi puta nešto ovakve naravi održava u Zadru. Kako je u pozdravnom govoru istaknuo biskup šibenske nadbiskupije, Anto Ivas, ovakvi bi se skupovi trebali održavati i češće

– Ovaj skup svakako je dobrodošao, ali i nužno potreban. Važno je da širimo istinu, da pričamo istinu, da je prenosimo mladima, djeci. Do sada to nije bio slučaj u nas, ali nadamo se da će postati.

 

 

Pozdravni govor započeo je Ante Bralić, moderator skupa, pozdravivši sve prisutne, a potom pročitavši pismo potpore predsjednika Josipovića, koji se zbog neodgodivih obaveza nije mogao odazvati prisustvovanju na skupu. Ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest, ujedno suorganizatora skupa, Jasna Turkalj, kazala je kako će ovaj skup zaokružiti sliku o Tuđmanu kao povjesničaru, političaru i državniku.

Svoju pozdravnu riječ imao je i gradonačelnik Vrančić kazavši

– Zahvaljujem odboru na organizaciji, sudionicima i znanstvenicima. Ponosni smo jer se to zbiva u našem Zadru. A doktoru Tuđmanu hvala za današnju slobodu i demokraciju koju uživamo u Republici Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, proglasio je skup otvorenim te spomenuo ulogu Franje Tuđmana i za sam grad Zadar

– Ovo je naš dug prema ovom čovjeku iz više razloga. Dug je to prema čovjeku koji je dio naše akademske zajednice. Franjo Tuđman svoj je doktorat obranio u Zadru, pohađao je ovo Sveučilište. Ovime se nastojimo na neki način odužiti za sve što je učinio za nas i Hrvatsku državu. Cilj je da konačno progovorimo s istinom.

Današnji skup od velike je važnosti ne samo za Zadar i obilježavanje obljetnice obnove Sveučilišta, već i za čitavu Republiku Hrvatsku i naš narod. Koliko god danas možda nismo svjesni značaja doktora Franje Tuđmana, bitno je da se prisjetimo njegovog lika i djela- povjesničar, političar i državnik, stvoritelj slobodne Republike Hrvatske. Bez njegovog utjecaja, danas možda ne bi imali svoju slobodu i samostalnost.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...