Program za zdraviji način života

Grad Biograd maksimalno podupire sve programe vezane za skrb svojih žitelja kako onih najmlađih tako i starijih. Jedan od takvih je i Program zaštite zdravlja i promoviranje zdravog načina života, koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa grada Biograda.

Riječ je o programu koji se tijekom protekle godine počeo provoditi kroz mrežu Hrvatskog Crvenog križa, a uz financijsku potporu Ministarstvo zdravlja RH, kazala nam je ravnateljica biogradskog Gradskog društva Crvenog križa Branka Kulaš. Naše Gradsko društvo jedno je od 17. takvih društava u Hrvatskoj koji provode taj program i zadovoljni smo njegovom dosadašnjom realizacijom. Temeljni cilj programa je edukacija ali i praktična primjena nekih od njegovih segmenta. Prevencija i smanjenje prekomjerne tjelesne težine, te usvajanje pravilnog odnosa i navika redovite i pravilne prehrane, kao i redovite fizičke aktivnosti mogu znatno doprinijeti smanjenju rizika oboljenja od kardiovaskularnih i drugih o bolesti, što je jedna od njegovih bitnih značajki.

Poznato je naime da se u svijetu, pa tako i Hrvatskoj, iz godine u godinu bilježi sve veći broj zdravstvenih problema koji nastaju upravo zbog prekomjerne tjelesne težine, što pridonosi razvoju uzročno povezanih bolesti, koje spadaju među vodeće uzroke obolijevanja i smrtnosti, kao što su bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest te neke maligne bolesti. Zbog prekomjerne težine mogu nastati i druge kronične komplikacije, poput degenerativnih bolesti zglobova, endokrinološki poremećaji, psihički problemi i niz drugih. Na žalost u prilog tomu ide i činjenica da se u suvremenom načinu života mijenjaju i obilježja prehrane i to konzumiranjem takozvane brze hrane niskih bioloških vrijednosti. Redoviti obroci, mješovite kuhane hrane i biološki vrijednih namirnica poput voća povrća, maslinova ulja, ribe i sl. čime se osigurava zdrava i pravilna prehrana, sve su rjeđe zastupljeni na većini naših stolova.

U nizu korisnih i praktičnih savjeta, koje bi valjalo usvojiti stoji i taj da bi svaka osoba, trebala jesti tri glavna i dva manja obroka dnevno, a pri čemu bi najobilniji trebao biti onaj jutarnji, nešto manje obilan onaj podnevni, a najmanje obilan večernji obrok. Dakako jednako je važno jesti raznoliku hranu i namirnice visokih bioloških vrijednosti, a izbjegavati namirnice visokih energetskih vrijednosti.

Uz sve to nikako se ne smije zaboraviti i tjelesna aktivnost koja ima dokazani učinak na očuvanje zdravlja. Još jedan zabrinjavajući podatak koji bi valjalo spomenuti je da se u Hrvatskoj bilježen znatan porast tjelesne neaktivnosti i to kod oba spola i svih dobnih skupina.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije odrasle osobe bi trebale biti tjelesno aktivne pet dana tjedno po 30 minuta, ili tri dana po 50 minuta. Niz je još korisnih preporuka i savjeta koje valja stalno ponavljati i dakako nastojati prakticirati kako bi se mogli očekivati i neki značajniji efekti od svega toga, kazala je gospođa Kulaš. Dodala je pri tom kako u spomenutog programa nastoje sve to objediniti, a radi se konstantno sa grupom od 25 do 30 žena, mahom zrelije dobi. Organiziraju se povremene aktivnosti brzog hodanja, a dva puta tjedno održavaju se vježbe rekreacije od po sat vremena i to pod stručnim vodstvom. Dio programa provodi se i na način da se kontrolira tjelesna težina, krvni tlak, indeks tjelesne mase, razina šećera u krvi i slično.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...