Trošak prilagodbe poslovanja fiskalizaciji poduzetnike će stajati od tisuću do pet tisuća kuna

Novi Zakon o fiskalizaciji donosi veću kontrolu države u području prometa gotovinom. Obuhvaća fizičke i pravne osobe, obveznike plaćanja poreza na dobit te poreza na dohodak iz čl. 18 Zakona o porezu na dohodak. Donosi velike promjene u načinu evidentiranja gotovinskog prometa. Zakonodavac, odnosno država ovim zakonom želi suzbiti veliki dio sive ekonomije, nelojalne konkurencije, odnosno želi spriječiti da siva ekonomija u tako velikoj mjeri utječe na punjenje Proračuna. Namjera ovog Zakona je uvesti red u poslovanje gotovinom, istaknula je djelatnica Porezne uprave Zadar, voditeljica Odjela za nadzor Sanja Goja.

Zakon o fiskalizaciji će provoditi Porezna uprava, a kazne za one koji ga se ne budu držali kreću se od minimalne koja iznosi desetak tisuća kuna pa i do sto, dvjesto tisuća kuna, a moguće je i izricanje mjere zabrane djelatnosti. Za obrtnike zakon znači prilagodbu na jedan novi način rada. Onima koji su do sada uredno izdavali račune za svoje usluge i uredno vodili poslovne knjige ništa se neće promijeniti, no onima koji su stvarni promet “sređivali” na kraju dana ili mjeseca uvelike će se smanjiti prostor za “malverzacije”.

Zakon o fiskalizaciji (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– Razina porezne utaje u Hrvatskoj je vrlo visoka. Jedan od ciljeva ovog zakona upravo je da se porezna utaja umanji. Istraživanja na razini Porezne uprave pokazala su da je svega 15 posto gotovinski naplaćenog prometa u Hrvatskoj prikazano kroz porezne knjige i to stvara probleme u funkcioniranju države, ali i probleme poduzetnicima koji žele raditi na legalan način, istaknula je Goja.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine i s ovim će datumom najprije obuhvatiti ugostitelje te sva srednja i velika poduzeća. Od 1. travnja 2013. obuhvatit će i trgovce na veliko i malo, osobe koje obavljaju djelatnosti popravka motornih vozila te od 1. srpnja 2013. godine i sve ostale obrtnike. Dakle, Zakonom je propisano postupno uvođenje obveze fiskalizacije za pojedine vrste djelatnosti. Kako bi svim fizičkim i pravnim osobama, obveznicima plaćanja poreza na dobit te poreza na dohodak pomogli da što jednostavnije prođu period prilagodbe te izbjegnu plaćanje kazni, Hrvatska gospodarska komora Zadarske županije u suradnji s Poreznom upravom organizirala je u hotelu Kolovare seminar upravo na ovu temu. Na seminaru su govorili djelatnici Porezne uprave Zadar, voditeljica Odjela za nadzor Sanja Goja, te Stoja Mučaji, pročelnica Područnog ureda Porezne uprave Zadar.

– Temeljem naših kontakata s poreznim obveznicima sve do početka prosinca obveznici fiskalizacije bili su uvjereni kako se ipak neće krenuti s primjenom ovog Zakon. Naime, s obzirom da je on ipak velika promjena pokušavalo se kroz njihove komore, udruge itd., djelovati na zakonodavstvo kako bi se odgodila njegova primjena, no Zakon je objavljen u Narodnim Novinama br. 133 od 3. prosinca ove godine te tim činom konačno do svijesti poreznih obveznika dolazi činjenica da se kreće s ovim Zakonom. Fiskalizacija je skup mjera koje su zakonski predviđene da bi se uveo postupak evidentiranja prometa gotovinom. Zakon predviđa što je naplata gotovinom, koji su obveznici fiskalizacije i slično. Ukratko, obveznici fiskalizacije počevši od 1. siječnja 2013. godine moraju biti spremni, moraju imati osigurane naplatne uređaje. Ti uređaji moraju biti osposobljeni za internetsku vezu s Poreznom upravom, moraju nabaviti digitalni certifikat od FINE i moraju donijeti interni akt o poslovnim prostorima. To je minimum koji se mora napraviti da bi se krenulo u postupak fiskalizacije, a poanta je da se svaki račun naplaćen gotovinom internetskom vezom šalje u sustav Porezne uprave nakon čega se iz centralnog sustava Porezne uprave dobiva račun s tzv. identifikatorom računa, JIR-om (jedinstveni identifikator). Kad račun ima taj JIR na sebi znači da je prošao sustav Porezne uprave, da je fiskaliziran. Zbog svih ovih noviteta svi obrtnici krenuli su s intenzivnim pripremama za fiskalizaciju. Mi im nastojimo pomoći u smislu davanja svih potrebnih informacija u vezi primjene Zakona te promjena koje on donosi, pojasnila je Goja.

Zakon o fiskalizaciji (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)Strateški partneri Porezne uprave su FINA te APIS IT, informatička kuća. Iako se radi o velikoj promjeni u načinu vođenja poslovanja, ona iziskuje i dodatne troškove. Prema podacima iz Porezne uprave trošak za poduzetnike će se kretati od tisuću do pet tisuća kuna. Najviše će platiti oni poduzetnici koji će morati osigurati pomične naplatne uređaje s bežičnim štampačem za terenski rad kako bi odmah na licu mjesta izdali račun, primjerice određeni serviseri i sl. djelatnosti.

– Iz dosadašnje prakse, neki poduzetnici se snalaze tako da reprogramiraju svoje stare uređaje. Porezna uprava je na svojim stranicama dala tehničke specifikacije koje su bitne za prilagodbu naplatnog uređaja kako bi se omogućila internetska veza te razmjena sa sustavom Porezne uprave. Krizna su vremena, ovo iziskuje dodatni trošak i svjesni smo da je to sada velika promjena, ali odlučilo se s njom krenuti i bez odgode. Mislimo da će ova prva godina biti ipak godina snalaženja i prilagodbe svemu što Zakon traži, ali nakon toga će vjerujemo biti postignut cilj, što više evidentiranog prometa gotovinom koji bude obuhvaćen nadzorom. Najviše problema s primjenom imat će poduzetnici koji žive na području koji žive na području na kojem je nemoguće uspostaviti internetsku vezu. Naime, njima je država opet otežala situaciju jer su sami dužni pribaviti određene potvrde od fiksnih, kablovskih, pokretnih itd. operatera da na navedenom području nema veze na njihovom području te temeljem njih obraćaju se Hrvatskoj agenciji za elektroničke komunikacije koja im po Zakonu mora izdati potvrdu o nepostojanju internetske veze. Potvrda se izdaje na rok od godine dana, što znači da svake godine moraju ponavljati cijeli postupak. Ni mi nismo sretni s tim rješenjem, naime, možda je država je ipak trebala reći svoje, kako na određenom području nema internetske veze i skratiti cijelu proceduru, no za sada to sve poduzetnik mora napraviti sam, istaknula je Goja.

Porezna uprava je u istraživanjima i pripremi Zakona procijenila kako je takvog područja oko 5 posto u RH, a uključuje neke otoke, planinske dijelove i sl. Takvi obveznici dužni su fiskalizirati račune kroz knjigu uvezanih računa. Dakle, oni ne moraju imati naplatni uređaj, već promet fiskaliziraju kroz ovjerenu knjigu koju prije toga ovjere u Poreznoj upravi. Oni nemaju dodatne troškove nabave uređaja, internetske veze, itd.

Zadarski poduzetnici pokazali su veliko zanimanje za seminar te su kao i jučer ugostitelji napunili dvoranu hotela. Prije izlaganja pozdravila ih je Stoja Mučaji, pročelnica Područnog ureda Porezne uprave Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...