Vlada gubi potporu, HDZ-u ni to ne pomaže

Točno godinu dana od izborne pobjede lijeve koalicije CRO-Demoskop, istraživanje koje je provela agencija Promocija plus na uzorku od 1.300 ispitanika, pokazalo je kako postojeća Vlada bilježi pad potpore svojoj politici, pad ocjene za njezin rad, dok glavna stranka vladajuće koalicije bilježi pad potpore.

Vlada RH početkom prosinca uživa potporu 37,5 posto građana (prije mjesec dana 39,1 posto), dok vladinu politiku ne podržava 46,9 posto građana (prema 44,5 posto iz studenog) uz 15,6 posto neodlučnih.

SDP pak bilježi i najslabiji rezultate od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno 26,5 posto.Unatoč padu potpore SDP je i dalje vodeća stranka.

Slijedi HDZ, koji unatoč padu potpore Vladi i padu ocjene za njezin rad, nije uspio zabilježiti bolji rezultat od 19,3 posto. Uz ove dvije stranke još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (10,2 posto) što je ujedno i najviša potpora ovoj stranci. HNS je na četvrtom mjestu (3,3 posto).

Oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču najznačajniji su događaji mjeseca za 61,7 posto građana što je ujedno i najveći izbor nekog događaja od početka mjerenja (siječanj 2004. godine).

Osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu najvažniji je događaj za 6,2 posto građana dok je ostavka prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića zbog presude Višeg suda u Mađarskoj bila izbor 2,9 posto ljudi.

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 38,2 posto najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto drži Dragutin Lesar (8,5 posto) dok premijer Zoran Milanović na trećem mjestu s izborom od 7,4 posto.

Osuđujuća presuda bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu pogurala ga je na vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 19,6 posto.

Čačić je nakon ostavke prouzrokovane preinakom sudske presude za nesreću u Mađarskoj pao na ljestvici negativnog doživljaja na drugo mjesto (18,9 posto).

Slijedi predsjednik vodeće opozicijske stranke Tomislav Karamarko koji je negativan izbor za 15,9 posto građana dok su na četvrtom mjestu ‘svi političari’ koji su negativan izbor 11,7 posto građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...