Broj predanih zahtjeva za legalizaciju i dalje – nepoznat!

Ni nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju koji je bio 31. prosinca prošle godine, pravi broj predanih zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata još uvijek je nepoznanica, doznajemo tako u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u Zadarskoj županiji.

Kako je nadležno Ministarstvo odlučilo, predani zahtjevi mogu biti i nepotpuni, čime su stvorili uvjete za veći broj zahtjeva, no očigledno to nije značajno pridonijelo rješavanju cijele problematike. Prema podacima Upravnog odjela, rješenje o rušenju u našoj županiji isporučena su na adrese čak 1192 vlasnika bespravno sagrađenih objekata.

Prema riječima Željka Letinića, pročelnika Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, velika većina vlasnika, ako ne i svi, trebali su podnijeti zahtjeve za legalizaciju do zakonom propisanog roka, no ovaj odjel nije vodio evidenciju o broju takvih zahtjeva, jer to nije bio dužan, doznajemo.

Utješne riječi zadarskom Upravnom odjelu uputila je i ministrica Mrak Taritaš koja ih je pohvalila kako su postali znatno učinkovitiji nego ranijih godina. Prošli mjesec, podsjetimo, ovaj je odjel obradio preko 300 zahtjeva za legalizaciju dok su na čekanju još više od 10 tisuća predmeta koje tek treba obraditi.

Dodajmo ovome kako predajom zahtjeva ne prestaje sav posao oko legalizacije, već istome slijedi cijeli niz poslova koje su građani dužni obaviti sami. Možda najvažniji korak kojeg je potrebno učiniti nakon predaje zahtjeva za legalizaciju, svakako je posjet građevinskoj inspekciji pri kojoj je potrebno zatražiti obustavu postupka rušenja, bez obzira na zaprimili rješenje o rušenju ili ne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...