Linić smanjuje sve minuse na tekućim računima građana!

Iako se vjerovalo da će ministar financija ‘stegnuti remen’ bankama tražeći od njih da definiraju izračun promjenjivih kamatnih stopa za kredite, Linić je, čini se, odlučio ‘remen stegnuti’ i građanima. Naime, novim Zakonom o potrošačkom kreditiranju trebali bi se smanjiti minusi na tekućim računima građana.

Umjesto minusa i do tri plaće, banke će ubuduće građanima moći odobravati skupe kredite na tekućim računima samo do iznosa mjesečne plaće. To je jedna od izmjena koju bi trebao donijeti novi prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, a koji bi se trebao naći na jednoj od idućih sjednica Vlade, piše Jutarnji list.

 

Pitanje kamatnih stopa

Neslužbene informacije govore da će Vlada raspravljati i o promjenama definiranja kamatnih stopa. Naime, postojeći Zakon o kreditnim institucijama to nije dobro definirao pa bi to pitanje trebalo biti riješeno nakon donošenja Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Kao jedna od ideja spominjalo se i onemogućavanje bankama da mijenjaju kamatne stope na dugoročne kredite prvih godinu dana. No, još uvijek nije poznato kako će točno izgledati najnovija verzija zakona.

 

Nezadovoljni bankari ali i građani

Bankari zasigurno izmjenama neće biti sretni. Jedan od bankara već je prokomentirao kako izmjene baš i nisu u skladu s direktivama Europske Unije, te je rekao da “država ulazi u diskrecijski prostor i narušava tržišni princip”. Kada je riječ o minusima, kaže, “time će na gubitku više biti građani, mi uvijek možemo ponuditi neki drugi kreditni proizvod”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...