Bozanić i hrvatski biskupi skidaju zlatne križeve

– Papa Franjo mogao bi prilično snažno prodrmati naše biskupe. Na neki način to se već počelo i ostvarivati, neki među njima zamijenili su zlatne križeve običnima od željeza, a rekao bih kako je to tek uvod u promjene koje slijede u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj na tragu Franjine brige za najsiromašnije dijelove stanovništva, kazao je za Jutarnji list bliski suradnik kardinala Josipa Bozanića.

Upravo je kardinal Bozanić prvi među visokim katoličkim prelatima u Hrvatskoj koji je, po uzoru na Franju, počeo nositi željezni križ, piše Jutarnji list. Bozanićev primjer počeli su slijediti i još neki biskupi koji na taj način pokušavaju pokazati kako djeluju u skladu s novom Papinom socijalnom doktrinom, koja uključuje javno odricanje od luksuza.
Sugovornik Jutarnjeg lista, inače ugledni svećenik, djelovao je vrlo uvjeren u mogućnost da ovdašnja Crkva doživi velike promjene u idućih nekoliko godina.

– Dok u Hrvatskoj vlada ogromno siromaštvo, većina biskupa uživa u raskoši i nimalo ne dijele sudbinu vjernika. Sada iz Vatikana stižu drukčiji signali od pape kojem je briga za siromašne na vrhu prioriteta, a to znači da će se i biskupi morati početi mijenjati. To ne znači da će Katolička crkva rasprodati imovinu, ali možemo očekivati, barem, stidljiv zaokret s nacionalnih tema prema univerzalnim problemima kao što je borba protiv siromaštva. Trebamo organizirati pučke kuhinje, a ne trošiti novac na nove crkve. Uostalom, briga za najslabije i jest temelj crkvenog djelovanja, kazao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...