Mali u političkoj trgovini vrebaju mjesta zamjenika

Ivo Bilić kandidat je SDP-a za gradonačelnika Zadra, čija bi zamjenica trebala biti Sabina Glasovac. Drugo slobodno mjesto ostavljeno je za nekoga iz HNS-a, iako do danas između navodno prirodnih saveznika uopće nije potpisan koalicijski sporazum.

Još prošlog ljeta, otprilike kad je ime Ive Bilića kao potencijalnoga kandidata za gradonačelnika iznenadilo zadarsku javnost, stranačkom vrhu HNS-a upućen je pismeni prijedlog da se za mjesto zamjenika gradonačelnika kandidira Ivu Gregova. Međutim, sada je potpuno izvjesno da Gregov neće biti trećina Bilićeva “izbornog paketa”, ali je zato krajnje neizvjesno tko će to biti. Razlozi su najmanje dvostruki.

Ivi Biliću ni za jedan indeksni poen nije skočio adrenalin kada mu je, davno prije nego što je postao službeni kandidat SDP-a, spomenuto ime njegova muškog zamjenika.

Naprotiv. Bilić je, kažu njegovi bliski suradnici, iz HNS-a zaželio nekog mladog stručnjaka, radoholičara, po mogućnosti s ekonomskim znanjem, a Gregov je diplomirani pravnik i ugodno situiran predstojnik Ureda državne uprave.

Naime, kada na nacionalnoj razini pobijedi HDZ, predstojnik je Damir Valčić, a Gregov njegov zamjenik, no kada u Zagrebu pobijedi opozicija, Gregov postaje predstojnik, a Valčić zamjenik. Ta “Bobi i Rudi pozicija” puno je izvjesnija i mirnija solucija čak i od varijante s izbornom pobjedom i nesigurnom većinom u Gradskom vijeću i Gregov je toga svjestan.

Kada je njegovo ime otpalo iz kombinacije, u HNS-u je umjesto traženog stručnog isplivalo klasično političko rješenje u vidu županijske predsjednice Vesne Sabolić, ali i to je u SDP-u dočekano s mrštenjem. Pogotovo stoga što zahtjevi “narodnjaka” prema “starijem i moćnijem bratu” time sigurno nisu do kraja iscrpljeni jer se još čekaju konkretni razgovori u “imovinskoj parnici” o mjestu na listi i eventualnim pročelničkim ili direktorskim pozicijama.

Do daljnjega, pravo na legendarnu rečenicu “Kuda Ivo, tuda i ja” ima samo Sabina Glasovac. Budući da je sve to praćeno i neprekidno zategnutim odnosima između SDP-a i HNS-a u Zagrebu, čak se i u Zadru počelo postavljati pitanje zbog čega se koalicija SDP-a i HNS-a smatra prirodnom kada rejting narodnjaka rapidno pada ulazeći u zonu beznačajnosti, iz koje lokalne narodnjake sigurno neće izvući ni već dogovorena koalicija sa Zelenima.

A na Trgu pet bunara ni tom koalicijom nisu pretjerano oduševljeni jer im HNS u politički brak kao dotu donosi usvojenika s mutnom budućnosti i nejasnom prošlosti. Procjena na kojoj se temelji postulat o nužnosti koaliranja puna je “potrebe za političkom širinom” i “aktiviranjem koalicijskih potencijala”, tu je negdje i nada u poneki mandat iz torbe famoznoga gospodina D’Hondta.

Posve je jasno da će male stranke svoju suradnju s velikima nastojati kapitalizirati mjestima zamjenika gradonačelnika i župana unatoč tome što veliki unaprijed znaju da se, kada su izborni rezultati u pitanju, često radi o koalicijskom množenju s nulom.

Ako netko to zna, zna HDZ, ali i vladajuća će stranka predvidljivo objaviti imena svojih kandidata s crticama za naknadni upis imena koalicijskih zamjenika, prvenstveno računajući na nekog od “pravaša” Ruže Tomašić.

Sve to unatoč iskustvu s prošlih lokalnih izbora, kada su zbog koalicije s HSS-om “seljacima” dali dva pročelnička mjesta u gradskoj i županijskoj upravi, da bi ubrzo ti isti ljudi napustili HSS, zorno pokazujući koliko su porezni obveznici laki na novčaniku pri plaćanju notorne političke trgovine.

Kada su zamjenici župana u pitanju, situacija je na rubu igrokaza: Vinko Grgić zadarski je privatni detektiv s nadimkom Sjena i možda jedini čovjek koji bi uspio otkriti gdje su i što to već mjesecima u dubokoj sjeni snuju zamjenici zadarskog župana Stanko Zrilić i Đani Bunja kao dobro plaćeni hodajući spomenici nekadašnjih saveza HDZ-a s HSLS-om i HSP-om.

Prije četiri godine sve je, naravno, obavljeno u ime realizacije koalicijskog potencijala i stvaranja dojma o političkoj širini. Bez centimetra dubine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...