Tko su SDP-ovi kandidati za Europski parlament?

Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Sandra Petrović, Oleg Valjalo – petoro je glavnih kandidata Socijaldemokratske partije na izborima za Europski parlament 14. travnja, koje je članovima Predsjedništva SDP-a kasno poslijepodne predložio Zoran Milanović, izvještava Jutarnji list.

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova, izuzetno je verziran, kako u vanjskoj, tako i u unutarnjoj politici. Bio je šef promatračke misije OESS-a na izborima u Rusiji, a sada je član hrvatske promatračke misije pri Europskom parlamentu.

Biljana Borzan već godinama spada u krug lojalnih Milanovićevih suradnika, iako u Osijeku nema veću biračku podršku.

Marino Baldini je načelnik istarske općine Vižinada u kojoj živi 1.337 stanovnika potpuno je nepoznat u širim političkim krugovima.

Sandra Petrović je 28-godišnja pravnica i najmlađa SDP-ova zastupnica u parlamentu, zasad najpoznatija po udaji za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

Oleg Valjalo je zamjenik prije dva dana smijenjenog ministra turizma Veljka Ostojića. Spominjao se i kao potencijalni kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika.

Šesti na listi je Jozo Radoš iz Hrvatske narodne stranke, i on je posljednji koji ima realne izglede postati eurozastupnik.

Milorad Pupovac ipak nije završio kao jedan od kandidata na listi SDP-HNS-HSU. Pupovčeva kandidatura trebala je predstavljati dokaz političkog zbližavanja između SDP-a i SDSS-a, no prema riječima bliskih suradnika premijera Milanovića, Pupovac je ipak odlučio ostati saborski zastupnik, piše Jutarnji list.

Ingrid Antičević-Marinović ispala je s liste i neće biti zastupnica u Bruxellesu. Očito je procijenjeno kako bi njezina kandidatura izazvala više štete nego koristi.

Na listi nisu ni aktualne promatračice u Europskom parlamentu Romana Jerković i Tanja Vrbat, koje su obje došle iz 8. izborne jedinice, jer se očekuje da će se Zlatko Komadina vratiti u Primorsko-goransku županiju. Lista SDP-a u 8. jedinici je iscrpljena te bi, da su ušle Vrbat i Jerković, SDP ostao bez tih mjesta u Saboru, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...