Biogradski mediji ignoriraju HDSSD!?

Iz proračuna Grada Biograda financira se Radio BnM te Biogradski glasnik, lokalne novine koje su sa spomenutim radijem, neadekvatno građane Biograda informirali o rezultatima i aktivnostima vezanih uz izbore, posebice kada je riječ o HDSSD-u.

O tome je jučer u svom dopisu medije obavijestio Ivan Sambunjak, predsjednik mladeži HDSSD-a.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Grad Biograd na Moru sufinancira nekoliko lokalnih medija. Radio BnM i novine Biogradski Glasnik su ”najutjecajniji” mediji koji neadakvatno informiraju građane i ne pridržavaju se osnovnih zakonskih i etičkih odredbi o pravima na pristup informacija. Od naše Osnivačke skupštine u Biogradu 5.1.2013 godine, pa sve do današnjeg dana funkcioniramo u potpunoj medijskoj izolaciji koja se dirigira od strane vladajućeg HDZ-a na razini grada Biograda Osnivanje naše regionalne dalmatinske stranke u potpunosti je ignorirano do mjere da nismo spomenuti niti jednom ”mišlju, djelom ili propustom” u navedenim medijima koji su uostalom i vlasništvo nas građana našega grada. Sve daljnje aktivnosti naše političke opcije su konstantno ignorirane uz razne izgovore o nedostatku medijskog prostora.

Kandidaturom našeg potpredsjednika Ivana Sambunjaka za europarlament, svaka daljnja blokada je ilegalna prema zakonskim regulativama, koje koordinira Agencija za elektroničke medije:

”Političke stranke, koalicije stranaka, neovisne liste i kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina nakladnici će pod jednakim uvjetima predstaviti u posebnim emisijama”

”Vijeće za elektroničke medije (VEM) poziva televizijske i radijske nakladnike da za vrijeme izborne promidžbe osiguraju ravnopravan položaj svim političkim strankama i kandidatima, te da se u praćenju izbornih aktivnosti drže načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti.”

Svi naši zahtjevi za vrijeme izborne promidžbe su odbijeni, a apsurdnost situacije je još veća jer Ivan Sambunjak kao jedini biogradskin kandidat, nije ostvario zagarantirani medijski prostor u biogradskim medijima već u zadarskim.

Za razliku od većine ostalih županijskih gradova i općina, u Biogradu na Moru rezultat izbora je za mnoge bio iznenađujući. Regionalna dalmatinska stranka HDSSD se nametnula kao uvjerljivo treća opcija na području grada, protuteža dvostranačkom sustavu koji je na nacionalnoj razini državu Hrvatsku doveo pred socijalni i gospodarski slom.

Nakon objave izbornih rezultata na kojima smo usprkos potpunoj ignoranciji biogradskih ”medija” ostvarili rezultat od 9 %, a u biračkom mjestu Kosa-zapad koji je tradicionalno utvrda HDZ-a čak 21 % desio se vrhunac ove medijsko-političke farse. Sumom preferiranih glasova kandidat Ivan Sambunjak uvjerljivo je uvjerljivo zauze drugo mjesto iza Tonina Picule

Na svim sutrašnjim vijestima Radio BnM-a, emitirana je vijest kojom su se rezultati namjerno tumačili potpuno krivim redosljedom kojim koalicija HDSSB-HDSSD-Zeleni Hrvatske nije niti spomenuta. Opetovano ponavljanu vijest ćemo točno citirati: ”U Biogradu na Moru najviše je dobila HDZ-ova koalicija, malo više od 35 posto, SDP-ova malo više od 34 posto, dok su Laburisti dobili 5,41 posto glasova”

Svjesni da nitko neće moći sastaviti većinu u Gradskom vijeću bez vijećnika HDSSD-a, ovakvim obmanjivanjem javnosti se pokušava diskreditirati treća po snazi stranka u Biogradu. Zbog malog odaziva birača zasigurno ćemo udvostručiti ili utrostručiti svoj rezultat na štetu dviju velikih koalicija koje imaju svoje disciplinirano biračko tijelo koje očito ovaj put nije odradilo ”posao”. Preplašeni za rezultat nadolazećih lokalnih izbora, gradska vlast je ”zaposlila” medije rukovodeći se tezom Naoma Chomskog: ”Tko upravlja tuđim mislima, upravlja i njihovim djelima”, pa tako nasrnula na slobodu medija i prava na pristup informacija-.

Također, ovakav postupak je degradacija Gradskog izbornog povjerenstva koje ćemo uz HND također izvijestiti o ovakvim učestalim pokušajima obmanjivanja javnosti grada Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...