Evo zašto su ove loše navike zapravo dobre za vas

Od malih nogu uče nas kako neke navike treba suzbijati. No gristi nokte, pucati prste ili podrigivati ima svojih dobrih strana.

 

Grickanje noktiju
Iako ova loša navika mnoge užasava, a stručnjaci bi mogli štošta iščitati o osobnosti onih koji grickaju nokte čini se da ona i nije baš tako loša. Naime, dok grizete nokte u organizam unosite neke bakterije i time jačate imunitet.

‘Naš imunosni sustav ima memoriju i pamti kako se s kojom bakterijom, koja je ušla u organizam, treba boriti’, kaže doktorica Hillary Longhurst imunolog. Naime, kad grizete nokte u organizam unosite malu količinu bakterija koja jača imunitet i uči ga kako se nositi s bakterijama kojima smo svakodnevno okruženi.

Podrigivanje
Glasno podrigivanje možda je nepristojno no može spriječiti bolove u stomaku. Naime, podrigivanje je normalan dio probave i ako se suzdržavate možete uzrokovati probleme. Zrak koji podrigujemo sadrži niz supstanci među kojima i ugljični dioksid. Ukoliko se suzdržavate i ne podrigujete zrak ostaje u stomaku i trbuh i ždrijelo se ne mogu opustiti pa može doći do žgaravice’, kaže doktor gastroenterolog Nick Read. Osim toga zbog suzdržavanja donji dijelovi ždrijela će se grčiti, a to može biti okidač za bol u sredini prsa.

Puštanje vjetrova

Baš poput podrigivanja društveno neprihvatljivo je i puštati vjetrove. ‘No to se događa s razlogom’ kaže doktor Read. Većina zraka u crijevima nastaje fermentacijom proteina i ugljikohidrata koju rade crijevne bakterije. Ukoliko se ne riješite zraka osjećat ćete bol u crijevima, ali i u dijelu abdomena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...