Kalmeta: “Gaženica zaustavljena!”

Vijeće Lučke uprave u Zadru, na preporuku Vlade, donijelo je odluku o vraćanju bankama 55 milijuna eura kredita za gradnju terminala u Gaženici čime je gradnja Luke Gaženica, iznimno važnog projekta za Zadar i Zadarsku županiju zaustavljena, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta.

Umjesto predviđenog terminala gradit će se improvizirani objekt koji ne može zadovoljiti planirane potrebe luke te je ta odluka za Zadar neprihvatljiva, poručio je Kalmeta.

Ovdje se radi o razvojnom, gospodarskom projektu koji bi zajedno sa poslovnom zonom Crno, zračnom lukom i infrastrukturom praktički riješio pitanje nezaposlenosti u Zadru, rekao je Kalmeta. Improvizirani montažni objekt, vrijedan 2,2 milijuna eura koji bi se gradio umjesto terminala, ne može zadovoljiti milijun i pol do 2 milijuna putnika koji bi trebali prolaziti kroz ovu luku

Na ovoj infrastrukturi koja će koštati kad bude gotova druga faza 130 milijuna eura, mi ćemo napraviti nekakvu baraku koje koštaju… mislim ljudi moji to je stvarno… To je smiješno i to su gluposti. I mi na to nećemo i ne smijemo pristati, izjavio je Kalmeta. Ne vjeruje ni u najave da bi terminal kasnije gradio koncesionar

To su priče za malu djecu. U takvoj jednoj dinamici nema šanse, kad bi sve bilo kako treba, da se prije deset godina ovdje dogodi bilo što konkretnije što bi ovu luku stavilo u funkciju..

Da se ovaj projekt nastavio kako je zamišljen, sa sredstvima koja su odobrena, sa kamatom od 0,8 posto, luka je mogla već biti gotova sljedeće godine kazao je Kalmeta.

Ovako ova luka neće biti gotova još 10 godina. To je tragedija zato jer ova luka nije samo luka, ovo je jedan gospodarski projekt, prometni projekt, ova luka skupa s gospodarskom zonom Crno , homeportom za cruisere i svim onim što se veže za ovu luku otvorila bi što izravno što neizravno nekoliko tisuća novih radnih mjesta i to vrlo skoro , već sljedeće godine je moglo biti gotovo, rekao je.

Ova luka mora biti završena onako kako je planirano jer samo tako može dati maksimum Zadru i Zadarskoj županiji. Kako ćemo do toga doći ovoga časa ne znam, ali sigurno ćemo doći, poručio je Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...