Kasap: “Pregovori sa SEM-om nisu propali!”

Grad Zadar zatražit će pomoć od članova Foruma jadranskih i jonskih gradova, poglavito gradova Ancone i Pescare, u obnavljanju permanentne, cjelogodišnje brodske veze između Zadra i Ancone koja se posljednje dvije godine, nažalost, održava samo ljeti − kazao je zadarski dogradonačelnik Darko Kasap nakon završetka sastanka Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova koja je prošlog vikenda održana u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Kasap je pritom posebno naglasio važnost ponovne uspostave brodske veze između dviju najbližih točaka jadranskih obala zbog gospodarstva zadarske regije, prvenstveno marikulture kao najveće izvozne grane koju je ukidanje brodske veze Zadar − Ancona izravno pogodilo, ali i zbog gospodarstva Ancone.

Na pitanje znači li to da su propali pregovori između Grada Zadra i SEM-a o mogućnosti da splitski brodar “oživi” liniju Zadar − Ancona, o čemu je nedavno govorio kandidat HDZ-a za zadarskoga gradonačelnika Božidar Kalmeta, dogradonačelnik Kasap odgovorio je da pregovori sa SEM-om još uvijek traju.

− Sa SEM-om još ništa nismo dogovorili, razgovori su u tijeku, ali to ne znači da nismo spremni i za partnere s talijanske strane, gdje također postoji snažan interes za obnovu ukinute linije − rekao je Kasap, a njegove riječi odmah je potvrdio tajnik Foruma jadranskih i jonskih gradova i vijećnik grada Ancone Michele Brisighelli:

− Želja o ponovnoj uspostavi cjelogodišnje brodske linije prisutna je u upravi grada Ancone praktički od njezina ukinuća. Ta linija nije samo pitanje održavanja dugogodišnjih gospodarskih veza između naših dvaju gradova i naših dviju obala, nego pitanje prijateljstva i zajedničke budućnosti naših gradova u Europskoj uniji.

Predsjednik Foruma, gradonačelnik Pescare Luigi Albore Mascia, također se ponudio za pomoć u pokušaju obnove linije Zadar − Ancona, istaknuvši pritom da Pescara trenutačno održava čak tri veze s gradom Splitom. − Razgovarat ćemo s brodarima.

Pokušat ćemo stvari tako iskoordinirati da veze između hrvatske i talijanske obale budu bolje nego što su sada − kazao je predsjednik Mascia. Forum jadranskih i jonskih gradova osnovan je 1999. godine, a okuplja 57 gradova iz sedam zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.

 

Povijesni sastanak

Predsjednik Luigi Albore Mascia ocijenio je povijesnim zadarski sastanak Foruma jadranskih i jonskih gradova zbog usvojenih izmjena Statuta koje će Forumu dati čvršći međunarodni status i pravni subjektivitet kako bi mogao postati nositelj projekata za povlačenje novca iz fondova EU-a na razini cijele jadransko-jonske regije.

Prema riječima glavnog tajnika Foruma Michelea Brisighellija, EU će u prosincu 2014. godine priznati jadransko-jonsku regiju kao makroregiju. To znači rad na daljnjem umrežavanju i profiliranju gradova i zemalja koje okuplja Forum, što je osobito važno u kontekstu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU. Naime, osim Foruma gradova, jadransko-jonska inicijativa uključuje i mrežu suradnje preko Foruma gospodarskih komora i Foruma sveučilišta (obrazovanja), a slično bi se trebalo dogoditi i na polju kulture i turizma.

− Potrebno je ostvariti veću sinergiju, povezanost i učinkovitost naših gradova i regija u cilju promicanja duha europskoga građanstva − zaključio je Brisighelli.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...