Nezaposleno 26,3 milijuna Europljana

Sve veća stopa nezaposlenosti mogla bi dovesti do socijalnih nemira u Europi, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO) i napominje da je trenutno nezaposleno 26,3 milijuna Europljana, što je skoro 10 milijuna više nego prije izbijanja krize 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji (EU) je 10,9 posto, što je 4,1 posto više nego prije početka ekonomske krize. Pri tome je nezaposlenost brže rasla u zemljama eurozone nego u ostalim članicama Unije.

Tako je u veljači ove godine nezaposlenost dostigla najviši nivo – 12 posto.

Sve više nezaposlenih bori se za sve manji broj novih radnih mjesta, napominje ILO.

 

Nezaposlena svaka četvrta osoba

Stanje na tržištima rada u Europi u prosjeku je lošije nego prije krize, s obzirom na to da samo pet zemalja ima veću stopu zaposlenosti nego 2008. godine, a to su Austrija, Njemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta.

Što je veća nezaposlenost, veća je i mogućnost izbijanja socijalnih nemira, smatra ILO i upozorava na opasnost od politike koja, zbog sve veće štednje, zaboravlja tržište rada.

Svaka četvrta mlada osoba u Europi je nezaposlena, a u Grčkoj i Španjolskoj skoro svaka druga.

Broj onih koji su dugo bez posla skoro je udvostručen, a kriza više pogađa niskokvalificirane osobe nego visokokvalificirane.

Međunarodna organizacija rada vjeruje da je mogućnost izbijanja socijalnih nemira za 12 posto veća nego prije izbijanja krize. Procjenjuje da je opasnost od izbijanja socijalnih nemira povećana u Grčkoj, na Cipru, u Italiji, Portugaliji, Španjolskoj, Sloveniji i Češkoj, a da su malo vjerojatni u Njemačkoj, Finskoj, Belgiji, Slovačkoj i Švedskoj.

Da ne bi došlo do nemira, ILO rada predlaže europskim zemljama promjenu kursa – napuštanje politike štednje, orijentaciju na ciljane poticaje za tržišta rada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...