Cestitka_Uskrs

Prvi nepotpuni rezultati izbora za EU parlament: HDZ 6, SDP 5, Laburisti 1

U iščekivanju prvih nepotpunih rezultata današnjih izbora raste napetost u stožerima kandidacijskih lista. Kako doznajemo od ekipa na terenu, HDZ tvrdi kako su, prema njihovim informacijama, odnijeli većinu glasova u Vukovaru, ali i o Špičkovini, malenom mjestu koje se nakon jednog istupa premijera Milanovića našlo na naslovnicama mnogih medija.

Odaziv građana za Europski parlament bio je iznimno malen, do 16 sati izišlo je manje od pola milijuna birača.

‘Mi ćemo pustiti rezultate u 21:45 sati, no do tada nećemo imati konačne rezultate. Izborni dan je završio, birački odbori prebrojavaju, unosi se u informatički sustav. Ima tu dosta posla, glasački listić je velik po formatu, ali ima i dosta podataka, to je nešto više posla oko prebrojavanja. U ponoć idu službeni i nepotpuni rezultati ovih izbora, tada će puno toga biti jasnije. Tada ćemo znati i zadnje podatke o izlazu birača. Bit će to daleko manji broj, ali to je tako kako su građani željeli i odlučili’, rekao je Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DiP) reporteru Marinu Dragičeviću za Dnevnik Nove TV.

 

Do 16 sati glasalo je 14,63 posto birača

Odaziv birača na glasovanju za članove Europskog parlamenta do 16 sati bio je malen. ‘Prema redovitom izvješću do 16 sati je na birališta izišlo 445.339 birača, što je 14,63 posto. To je izvješće sa ukupno 84 posto biračkih mjesta. Odaziv je još uvijek negativan, ostao je trend iz jutarnjih sati. Najveću izlaznost imala je Karlovačka županija, oko 19 posto’ , rekao je Hrvatin za Vijesti Nove TV.

Također je rekao kako na biralištima nije bilo većih incidenata, tek će jedan građanin, zbog vrijeđanja članova biračkog odbora, dobiti prekršajnu prijavu.

U 12:00 sati objavljen je odaziv birača na birališta do 11:00 sati. Na razini cijele zemlje odaziv iznosi 5,98 %. Najviše birača odazvalo se u Karlovačkoj županiji, njih 7,63 %, a najmanje u Zadarskoj županiji, njih 4,59 %.

Prema podacima o odazivu u gradovima i sjedištima županija, najviše ih se odazvalo u Karlovcu – 8,5 posto, a slijede Varaždin s 8,31 posto i Sisak s 8,09 posto birača. U glavnom gradu Hrvatske do 11 sati izašlo je 7,6 posto birača. Najmanje ih je bilo na biralištima u Bjelovaru (4,02 posto), Zadru (4,27 posto) i Koprivnici (4,33 posto).

Po riječima člana DIP-a Zorislava Hama, izbori protječu mirno i bez većih problema, a potvrdila su se i očekivanja o manjem odazivu birača, što je i iskustvo ostalih europskih država.

Ham je rekao da je dio građana iznenađen što se zbog nevažeće osobne iskaznice ne nalaze na popisu birača, iako se o tome dosta govorilo u medijima, a osim zbog toga, dosadašnji odaziv mogao biti i posljedica nepostojeće izborne promidžbe stranaka, što je izazvalo rezignaciju birača. Rekao je i da je dio birača vjerojatno odustao zbog medijskih najava o navodno složenom načinu glasovanja.

DIP je s terena dobio dojavu o incidentu u Petrinji gdje je morala intervenirati policija jer je jedan muškarac vrijeđao članicu biračkog odbora, te je protiv njega zbog remećenja javnog reda i mira podignuta prekršajna prijava.

 

Josipović: Očekujem da će građani izabrati najbolje

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u nedjelju prije podne glasovao na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament, očekuje da će građani izabrati najbolje i da će se zastupnici koji budu izabrani na svojoj dužnosti ponašati časno i odgovorno.

‘Kao i na svim izborima, očekujem da će građani izabrati najbolje. Siguran sam da će se, tko god bude izabran, časno i odgovorno ponašati na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu’, rekao je Josipović, koji je glasao na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici.

Josipović drži da se građani tek trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce, ali da je u kampanji bilo prilike sa se upoznaju s kandidatuma. ‘Kampanja je bila onakva kakve su stranke’, ocijenio je. ‘Ovo su prvi izbori, potreban je jedan period, jedan broj izbornih ciklusa da građani potpuno prihvate sva pravila, no držim da je bilo prilike za svakoga tko je to želio, da sazna sve što ga zanima’, rekao je predsjednik Josipović.

Na upite o odzivu, rekao je da mu je sad teško reći nešto o tome. ‘U svakom slučaju, očekujem da će biti u granicama uobičajenog’ za tu vrstu izbora, kazao je.

 

Premijer Milanović: Izlaznost vjerojatno neće biti velika

Premijer Zoran Milanović je na glasovanje za Europski parlament došao u pratnji supruge Sanje Musić Milanović. Dobro raspoložen premijer svoju je građansku dužnost brzo obavio. Novinarima je rekao kako izlaznost vjerojatno neće biti velika. ‘Prvi su europski izbori u hrvatskoj povijesti i drago mi je da se održavaju na poseban i odvojen dan’ rekao je premijer Milanović.

 

Karamarko: Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore

Na izborima za Europski parlament glasovao je i čelnik opozicije Tomislav Karamarko. On je do svog biračkog mjesta stigao u automobilu, u pratnji osiguranja. “Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore. Mislim da je to bitno”, rekao je nakon glasovanja novinarima.

Prvi srpnja ove godine, napomenuo je, povijesni je moment ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bilo bi dobro da pokažemo jednu snagu i volju te naprosto veselje što postajemo građani Europske unije, rekao je Karamarko i dodao da su ovo su prvi takvi izbori, te da će se ponoviti iduće godine, kada su redovni izbori za zastupnike u Europski parlament.

Na svoje biračko mjesto jutros je izašao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. ‘Ovo su povijesni izbori za Hrvatsku i njezine građane na kojima hrvatski građani odlučuju kako će živjeti u Europskoj uniji i kako će ih predstavljati zastupnici koje danas biraju’, kazao je novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora.

Istaknuo je kako očekuje da svi danas izabrani u Europskom parlamentu govore hrvatskim jezikom kako bi hrvatski građani znali što i koju politiku zastupaju. Europska unija će prijelomno utjecati na živote hrvatskih građana, kazao je Leko, koji je na biralište u mjesni odbor Središće došao u društvu supruge Biserke.

‘Oni koje danas biramo predstavljat će hrvatske građane u Europskom parlamentu, jedinom tijelu koje ima legitimitet, koji su izabrali građani Europe’, rekao je. Na novinarsko pitanje kakvu izlaznost očekuje, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako očekuje više nego prosječnu izlaznost u Europskoj uniji tamo gdje nije obvezno izići.

 

Vesna Pusić: predstavnici u EU parlamentu moraju poznavati naše institucije

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu moraju dobro poznavati hrvatske institucije i komunicirati s građanima, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je u nedjelju ujutro glasovala za zastupnike u Europskom parlamentu.

“Očekujem da poznaju institucije, u prvom redu hrvatske, europske će upoznati, te da imaju komunikaciju i s domaćim institucijama i s biračima i da ondje budu što aktivniji”, rekla je.

Po njezinim riječima, Hrvatska nema koristi od onih koji bi “razgrađivali europske institucije”. “To može biti politički stav, ali zemlja od toga ne profitira, nego od ljudi koji znaju na koji način mogu ondje postupati”.

Iako se katkad čini da nekoliko glasova nije mnogo, drži Pusić. “Ako ste jasno profilirali svoj stav, može se mnogo postići”, rekla je ministrica koja očekuje da izlaznost na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament bude “europska”.

Na izbore je izašao i prvi čovjek Splita Željko Kerum. ‘Pa dobro puno je ovih lista, al to će trajat godinu dana, za godinu dana su opet izbori, i mislim da će se onda nešto bolje organizirat’, smatra Kerum.

Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a birači su birali između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista. Glasovati se moglo za neku stranačku listu, za listu, ali i kandidata s neke liste.

Ako se zaokružila lista jedne stranke, te kandidata s druge liste, tako zaokružen glasački listić važeći je u odnosu na kandidacijsku listu ispred koje je zaokružen redni broj, dok se glas dan kandidatu s druge liste neće uvažiti, naglašavaju u Državnom izbornom povjerenstvu.

O prvim nepotpunim rezultatima glasovanja za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izvijestit će na konferenciji za novinare u 21:45 sati, najavljeno je popodne iz DIP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...