Zadarska županija prva po vjetropotencijalu

U Domu županije predstavljen je Atlas vjetra Zadarske županije – prvi takav u Hrvatskoj. Izradili su ga stručnjaci energetskog instituta „Hrvoje Požar” koji su istražili vjetropotencijal Zadarske županije. Rezultati su i više nego dobri.

Rad na Atlasu vjetra trajao je 4 godine i između ostaloga obuhvaća podatke o brzini i smjeru vjetra, turbulencijama i ekstremima, te je podloga za održivo planiranje prostora i optimalan razvoj vjetroelektrana. A kakav je vjetropotencijal Zadarske županije, voditelj projekta Laszlo Horvath kaže:

Zadarska županija spada u dvije ili tri županije s najvećim prirodnim resursima, a s obzirom na velike raspoložive prostore možda i na prvo mjesto ukupno gledajući potencijala za gradnju vjetroelektrana.

U vjetroelektrane na području Zadarske županije dosada je uloženo 100 milijuna eura, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić. Prema prostornim planovima ima mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana snage 900 megawata , a izgledno je da se napravi oko 350 megawata.

Koliko ja znam naša županija koristi oko 150 megawata što bi značilo da bi mi bili značajni proizvođač energije vjetra, a znamo da imamo i drugih mogućnosti proizvodnje energije – dodao je župan Zrilić.

Podaci Atlasa vjetra, koji će inače biti javno dostupni putem baze podataka, svakako će dobro doći svima onima koji žele ulagati u vjetropotencijal u Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...