Ina dobiva konkurenciju – Očekuje se velik interes za naftna polja

Vlada je prhvatila prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, čime se otvara mogućnost davanja koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Podsjetimo, interes za hrvatsko tržište nedavno je iskazao američki naftni div Exxon Mobil. Ta se kompanija spominje i kao mogući ulagač u LNG terminal na Krku.

Nacrt prijedloga zakona na sjednici je predstavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Rekao je kako se njime uređuje područje koje daje šansu da Hrvatska iskoristi bogatstvo koje ima radi sigurne i jeftinije opskrbe energentima. Vrdoljak je kazao kako će se investitoru definirati iznosi bonusa i naknade te da će investitor tijekom cijelog trajanja ugovora imati osiguranje. Premijer Zoran Milanović je rekao kako odluku o koncesijama donosi Vlada.

Samo u fazi istraživanja Hrvatska bi mogla uprihoditi nekoliko stotina milijuna dolara, a da vađenja nafte i plina nisu ni počela, izjavio je za Hinu izvor iz Vlade. Dodaje da bi samo Plinacro od transporta plina mogao godišnje prihodovati milijardu kuna, a Hrvatska bi mogla dobiti mogućnost da u regiji prodaje plin koji nije ruski. U Vladi očekuju da će donošenje novog zakona i olakšavanje uvjeta za istraživanje nafte i plina uz očekivani ulazak stranih kompanija, probuditi i Inu za koju očekuju da će sudjelovati u natječajima. Vladin izvor ističe da Vlada nema favorita među svjetskim kompanijama, da to nisu ni Rusi, ni američki ExxonMobil o čemu se nagađa u medijima te da će svi biti jednako tretirani.

Prijedlogom zakona predviđa se formiranje agencije za ugljikovodike te nacionalno trgovačko društvo čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i/ili eksploatacija energetskih mineralnih sirovina. Investitor i Vlada mogu sklopiti jedan od ugovora koje predviđa zakon – ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, ugovor o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza ili pak kombinaciju tih dvaju ugovora. Investitor je obavezan pridržavati se svih propisa koji se odnose na zaštitu prirode i okoliša, zdravlja i sigurnosti te sanaciju područja na kojem su izvedeni rudarski radovi. Vlasništvo nad cjelokupnom dokumentacijom i svim podacima vezanim uz ugljikovodike pripada isključivo državi.

Vlada je predložila i strategiju razvoja poduzetništva do 2020. Ministarstvo provedbom strategije želi do 2020. povećati udio malih i srednjih poduzeća s 22,4% na tisuću stanovnika na 40% te istodobno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru s 19 na 30%. Strategiju je ministrima predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Rekao je kako je plan iz fondova EU-a od 2014. do 2020. povući dvije milijarde eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Dodao je da je na izradi strategije radilo čak 16 ministarstava, a da su pomogli i građani. Male tvrtke ovise o kreditima koji su preskupi, kazao je premijer Zoran Milanović te dodao da se treba vidjeti preko HBOR-a i drugih instrumenata što se može učiniti u vezi s kreditima za poduzetnike.

Vlada je dala suglasnost i odobrila državno jamstvo Hrvatskim autocestama (HAC) za zajam kod sindikata banaka od 250 milijuna eura. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da će se zajmom otplatiti dio dugova HAC-a koji dospijevaju ove godine i koji iznose 400 milijuna eura. Zajam je na sedam godina, a otplata u 11 polugodišnjih rata uz kamatu od 5,45 posto godišnje, plus šestomjesečni libor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...