Rade Škarica: “Efikasni pročelnici ostaju na svojim mjestima”

Gospodine Škarica, tko će vam biti zamjenici?

– Gospođica mr.sc. Irena Devčić i gospodin Ivica Kostović.

 

Navedite pet glavnih projekata koje mislite ostvariti u Županiji.

– Poboljšanje investicijske klime i razvoj postojećih gospodarskih zona, razvoj županijske infrastrukture s posebnim naglaskom na rubne dijelove županije, poticanje gospodarskog razvitka posebno malog i srednjeg poduzetništva, razvoj zelenog poduzetništva i turizma, te povezivanje proizvodnje hrane i turizma. Tu su i formiranje mreže multidisciplinarnih timova za palijativnu njegu na razini lokalne zajednice, preventivni besplatni pregledi stanovništva prema rizičnim skupinama i ugroženosti.

 

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u županijskoj upravi?

– O tome je sada rano govoriti, nužan je detaljan uvid u stvarne potrebe u županijskoj upravi da bi se mogla donijeti pravilna procjena.

 

Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktora županijskih tvrtki?

– Neću. O tome se može govoriti tek nakon detaljne analize rada i razgovora sa svakim od njih. Načelno – za županijske ustanove raspisivat će se natječaji kako to njihova unutarnja ustrojstva propisuju – istekom mandata. Pročelnici koji imaju veliku efikasnost rada te želju i volju za unapređenjem svojih odjela, sigurno će ostati tamo gdje su sada.

 

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?

– Ne mislim da sam ni najbolji ni najgori kandidat. Jesam savjestan i odgovoran, ne bojim se rada, imam organizacijske sposobnosti, a također imam i odlične suradnike, Irenu Devčić i Ivicu Kostovića. Kao tim, sposobni smo kvalitetno voditi županiju.

 

Biste li podržali Paradu ponosa u Zadru?

– Ne bih, smatram da je seksualna orijentacija privatna stvar pojedinca, a ne predmet parade.

 

Koji su vam političari uzori?

– Ima ih više, povijest je puna osoba koje vas mogu nadahnuti. Izdvojio bih dvije s naših prostora. Ante Starčević – po veličini svoje političke misli i sposobnosti da za svoja uvjerenja trpi, Franjo Tuđman – zbog svoje sposobnosti da osmisli i vodi jednu politiku koja je dovela do stvaranja samostalne države.

 

Tko prije treba dobiti spomenik u Zadru, Tuđman ili Tito?

– U sadašnjoj situaciji predlažem kvalitetnije trošenje novca, spomenici nisu prioritet.

 

Može li Zadarska županija živjeti samo od turizma?

– Ne vidim razloga za to. Malo i srednje obrtništvo (čak i sada u vremenu teške krize imamo malih i srednjih gospodarskih subjekata koji uspijevaju poslovati, npr. TCG metalni lijev, Benkovac; Izdavačka kuća Forum, Aluflexpack…), marikultura, proizvodnja hrane, bez sumnje Zadarska županija ima mogućnost razvijati i živjeti od više gospodarskih grana.

 

Treba li napraviti most za Pašman?

– Na to može odgovoriti samo kvalitetna studija koja bi uzela u obzir posljedice utjecaja na okoliš, utjecaj na život na otoku, troškove izgradnje, dobit.

 

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

– Slušam obojicu, kao i ostale vrste glazbe koje mi se sviđaju – jazz i klasiku.

 

Koju ocjenu biste dali Vladi?

– Trenutno ne vidim pozitivnih gospodarskih poteza, smanjuju se plaće, porezi jako opterećuju privredu i građanstvo, smanjuje se potrošnja,… Za sada se ništa obećanog nije ostvarilo. Ocjena 1.

 

Jeste li vjernik, agnostik ili ateist?

– Vjernik sam, katolik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...