Reno Sinovčić nemože izazvati ponavljanje izbora

To je Zadar: u nedjelju oko 23 sata činilo se da će HDZ imati 15 mandata u Gradskom vijeću, SDP 12, a Reno Sinovčić i Akcija mladih po dva. Kombinacija u kojoj nitko nema potrebnu većinu od 16 vijećnika trajala je samo pola sata, ali je i to bilo dovoljno za raspirivanje političke mašte na temu “tko će tu koga” i “tko će s kim”.

Marko Pupić Bakrač je uoči izbora započeo i brzo zatvorio razgovore o suradnji sa SDP-om, a nakon “ujedinjenja” s Antom Rubešom i Akcijom mladih nedvosmisleno je poručivao da neće “u krevet” ni sa “zločinačkom organizacijom” (HDZ) ni s “lažnom opozicijom” (SDP).

Laburisti Drage Čuline su za “dva velika igrača” bili “poželjan suradnik”, “očekivana meta” ili “siguran plijen”, kako volite, ali je “plijen” ostao u šumi i nije se uopće probio do postizbornog menija. S obzirom da nitko ne vjeruje u veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, preostao je Reno Sinovčić. Na temu eventualnog koaliranja sa “zadarskim Berlusconijem”, predizborno su progovorili i Božidar Kalmeta i Ivo Bilić.

– Ne postoji ni teoretska šansa za koaliciju s Renom Sinovčićem, ustvrdio je Bilić u Slobodnoj Dalmaciji. Dan nakon toga na istu je temu progovorio i kandidat HDZ-a Božidar Kalmeta.

– Ako Sinovčić slučajno i prijeđe prag, koalicije s njim neće biti pod cijenu raspisivanja novih izbora, rekao je Kalmeta i “popis s jednim negativcem” proširio i za Marka Pupića Bakrača. Međutim, izborni rezultati su ispunili snove potajno snimljenog bivšeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića kojemu se ni prije šest-sedam mjeseci nije svidjela mogućnost “da u to Gradsko vijeće uđu neki koji unaprijed idu s ciljem jednog ili dva vijećnika i koji bi trebali biti metoda i sredstvo ucjene, odnosno dobivanja nekih svojih privilegija…

Bilo bi fantastično da ih imaš mogućnost odjebati”, ustvrdio je tada Vrančić. Mogućnost da ih “odjebeš” stekla se prebrojavanjem svih listića: HDZ je došao do većine od 16 mandata i nitko mu nije potreban za samostalno formiranje vlasti! No, iste se sekunde “globus Zadra” zavrtio u drugom smjeru, a grad naviknut na beskrupuloznu političku trgovinu okrenuo se drugoj zanimaciji: što će se dogoditi ako se lovina pretvori u lovca?!

Teorija “zavjere unaprijed”, potpomognuta razgovorima s nekima od novih gradskih vijećnika koji šapuću o “početnim namigivanjima”, okrenuta je prema mogućnosti da Reno Sinovčić poremeti HDZ-ovu minimalnu većinu i na svoju stranu privuče jednog od 16 vijećnika HDZ-ove koalicije!

Iako je Sinovčić izjavio da u Gradsko vijeće nije ušao s kalkulatorom u džepu, njegova izjava nije u stanju zaustaviti teoretičare zavjere koji priznaju da Sinovčić od “lova na HDZ-ova prebjega” ne bi imao izravnu političku korist i ne bi mogao napraviti ono što je HDZ 2001. napravio Stanislavu Antiću i SDP-u jer bi opet ostao u debeloj manjini, ali bi dočekao trenutak da se “napije krvi” Božidaru Kalmeti i svojoj dojučerašnjoj stranci koju bi uveo u ozbiljnu opasnost od raspisivanja novih izbora.

Usput, ne posustaju lokalni teoretičari zavjere, otvorio bi se i prostor za ekstremni političko-trgovački pothvat pregovaranjem o naplativom povratku HDZ-ova prebjega – natrag u HDZ!? Ako ovo izdanje izborne priče zaista bude klizilo prema suludoj varijanti horor-raspleta, možda se netko sjeti navodno vijetnamske poslovice: Ne valjaj se sa svinjom u blatu, jer ćete se oboje zašporkati, a samo svinja to voli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...