Sabor o suradnji parlamenta i vlade u europskim poslovima

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima, kojim saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predlaže uređenje odnosa tih dviju institucija u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa.

Hrvatska ulaskom u Europsku uniju ulazi u novi zakonodavni prostor EU-a, a time i u nove odnose u nacionalnom zakonodavnom prostoru prema europskim instuticijama i procesu usuglašavanja zakona.

Prema prijedlogu zakona koji je poslan u prvo čitanje, Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih će Vladini predstavnici djelovati u institucijama EU-a.

Zakonom se utvrđuje i način komunikacije i informiranja Sabora od strane Vlade za sve sastanke europskih institucija.

Iz Vlade poručuju kako u tom smislu ne postoji nekakav “centralni model”, već gotovo svaka država to određuje na svoj način. U slučaju Hrvatske, pod Saborom se u 90% slučajeva podrazumijeva njegov odbor za europske poslove.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...