Stigla gotovo sva izaslanstva, sletjeli i čelni ljudi Unije

U Zagreb su pristigla gotovo sva visoka izaslanstva i strani gosti, koji će nazočiti središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u članstvo EU-a na Trgu bana Josipa Jelačića. Gosti su pristizali od subote, a najveći broj dolazaka bio je danas između 14.30 i 16.30 sati.

Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Na Pleso je nešto prije 16 sati sletjela i delegacija Srbije: premijer Ivica Dačić i predsjednik Tomislav Nikolić. Putem do centra Zagreba osiguravat će ih kolona od 13 vozila. Ovo je prvi Nikolićev posjet Hrvatskoj otkako je izabran za srbijanskog predsjednika.

Stigao je i ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carl Bildt, a potom i zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova i imigracije Velikog Vojvodstva Luksemburga Jean Asselborn. Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović također je sletio u Zračnu luku Zagreb, kao i Irska delegacija na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Irske Eamonom Gilmoreom.

Službenim avionom Europske unije na Pleso su oko 16.30 sletjeli i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati.

Kako je ranije izjavila glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković promet se odvija bez problema, a najveći broj izvanrednih slijetanja bio je predviđen upravo između 14.30 i 16.30 sati.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti – ukupno oko 170 visokih gostiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...