The Independent: Hrvatska nema što izgubiti ulaskom u eurozonu, ali ostale članice imaju

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju sve se češće postavlja pitanje i ulaska u monetarnu uniju, tj. eurozonu.

“Zašto se malena Hrvatska želi pridružiti eurozoni, iako su mnoge manje zemlje, poput Grčke, Portugala i Irske, u njoj loše prošle?”, pita se novinar britanskog Independenta te odmah nastavlja s odgovorom guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je citirao Boba Dylana: “When you ain’t got nothing, you’ve got nothing to lose” (Kada nemaš ništa, nemaš ništa za izgubiti).

Ističe da je Hrvatska ionako monetarno ovisna o euru pa bi ulaskom u eurozonu barem dobila pravo glasa u Europskoj središnjoj banci.

 

“Nije da Hrvatska nema baš ništa, ali gospodarstvo je u velikim problemima”

“Naravno, nije da Hrvatska nema baš ništa”, piše te dodaje da je BDP per capita u Hrvatskoj oko 50 posto viši nego u ostalim balkanskim zemljama. “Međutim, hrvatsko je gospodarstvo već u velikim problemima. Bilježi pad od 2011. Stopa nezaposlenosti je oko 18 posto i raste, a nezaposlenost među mladima prešla je 50 posto, što Hrvatsku svrstava uz bok Španjolskoj i Grčkoj.

“Hrvatska se nada da će pripadnost eurozoni potaknuti trgovinu i strana ulaganja. S obzirom na to da 60 posto hrvatskoga izvoza odlazi u Europu, najviše Njemačku i Italiju, to čak i ima smisla. Naravno, ako se sama eurozona u sljedećim godinama izvuče iz krize”, piše u članku.

Novinar na kraju mijenja perspektivu i pita se što bi hrvatsko članstvo značilo za ostale članice? “S obzirom na stanje u proračunu i relativno nekonkurentnu cijenu rada, Hrvatska ima karakteristike nekih drugih mediteranskih zemalja koje su se posljednjih godina oslanjale na pomoć sjevernih susjeda. Prema najcrnjoj prognozi, eurozona bi mogla završiti s još jednom isplatom skupoga zajma. Hrvatska možda nema što izgubiti prelaskom na euro, ali ostali imaju”, završava članak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...