Tisuće pristaša dočekale Erdogana na aerodromu u Istanbulu

Tisuće pristaša dočekale su u petak rano ujutro turskog premijera Tayyipa Erdogana na aerodromu u Istanbulu nakon povratka s turneje po sjevernoj Africi, u očitoj demonstraciji snage uslijed nasilnih protuvladinih prosvjeda diljem zemlje.

Erdogan se mnoštvu u zračnoj luci obratio iz autobusa s otvorenim krovom, u govoru koji je izravno prenosila televizija, dok su sljedbenici izvikivali njegovo ime. ‘Mi smo čvrsti, ali nismo tvrdoglavi…Mi smo zajedno, ujedinjeni, mi smo braća’, poručio je Erdogan desecima tisuća članova i simpatizera njegove stranke.

On je Turke pozvao da se distanciraju od nezakonitih prosvjeda i najavio da će se istražiti optužbe za prekomjernu upotrebu policijske sile tijekom ovotjednih nemira u zemlji.

Dodao je kako su prosvjednici pljačkali trgovine i nanijeli štetu brojnim tvrtkama i pozvao svoje pristaše da se ne daju uvući u nasilje.

Tisuće protuvladinih prosvjednika također su se okupile u središtu Istanbula i Ankare očekujući Erdoganov govor koji bi mogao ili umiriti ili razbuktati nasilje. Neki od okupljenih na središnjem trgu Taksim u Istanbulu izvikivali su ‘Tayyip odlazi’, dok su drugi pjevali i plesali.

U parku Kugulu u Ankari tisuće demonstranata izvikivale su protuvladine slogane, pjevale tursku himnu i nazdravljale pivom.

Ono što je počelo kao kampanja protiv sječe stabala na Taksimu, pretvorilo se u nezabilježen izljev nezadovoljstva javnosti protiv autoritarne vladavine Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja koja ima islamističke korijene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...