Cestitka_Uskrs

Josipović protiv zastarijevanja političkih ubojstava

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas da bi bilo dobro da se usvoji promjena Ustava o nezastarijevanju teškog ubojstva iz političkih pobuda.

“Nemam ništa protiv. Mislim da je riječ o izmjenama koje nose jednu određenu moralnu poruku. Možemo razgovarati da li se isti cilj mogao i drugim sredstvima ostvariti, ali to nosi snažnu poruku i mislim da bi bilo dobro da se usvoje te promjene”, rekao je danas za HTV u Parizu predsjednik Republike.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović jučer je na Glavnom odboru SDP-a poručio saborskim zastupnicima, koji nisu prihvatili SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava, kako imaju osam tjedana do nastavka saborskog zasjedanja u rujnu, da shvate “osam riječi” kojima njegova stranka želi dopuniti Ustav i uvesti nezastarjevanje teških ubojstava iz političkih pobuda. Pritom je istaknuo kako se predsjednik Republike Ivo Josipović slaže s definicijom kakvu predlaže SDP jer ona obuhvaća sve, da “Katolička crkva po definiciji isto mora biti za to, a HDZ ne može biti protiv toga”.

Za Dnevnik HTV-a teolog i svećenik Adalbert Rebić kazao je da je je u tome Crkva posve jasna, da bi se nezastarijevanje takvog zločina u Ustav moglo unijeti.

SDP-ova inicijativa ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva nije u petak dobila potporu saborskog Odbora za Ustav. Odbor je, naime, o prijedlogu da se ta točka uopće stavi na dnevni red sjednice glasovao neodlučno, s pet glasova za i pet protiv. Za raspravu su bili jedino SDP-ovci, protiv su glasovali zastupnici HDZ-a Vladimir Šeks i Davorin Mlakar, HNS-ov Goran Beus Richembergh, laburist Dragutin Lesar i SDSS-ov Milorad Pupovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...