U Benkovcu ispečen dvometarski prisnac

Benkovčani su uspjeli, postali su svjetski šampioni. Prisnac, autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara ove subote je ispunio sve stroge uvjete za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je o benkovačkom prisnacu promjera dva metra koji se ispod divovske peke spremao na Šetnici kneza Branimira u sklopu trećeg po redu Gastro festivala Benkovački prisnac – Benkovac 2013.

Benkovački prisnac po izvornoj recepturi na licu mjesta su pripremali članovi KUD-a Branimir Benkovac predsjednice Ksenije Čirjak.

– Za rekordno veliki prisnac bilo je potrebno 20 kilograma sira, 15 kilograma surutke, 100-tinjak jaja, osam kilograma brašna, soli, vode, nabraja Čirjak.

Divovsku peku je izradio meštar Borislav Čirjak iz Pristega, Ksenijin suprug, kao i mega pladanj, pleh, lim, tepsiju ili roštijeru.

– Svi skupa smo još jako uzbuđeni što je ovaj jedinstveni projekt na svijetu uspio u drevnom Benkovcu nadomak antičke Asserije, završni radovi za uspješnu pripremu ovog gigantskog prisnaca trajali su danima. Vrijedilo je truda i znoja, Benkovački prisnac, KUD Branimir, Turistička zajednica i Grad Benkovac na vratima Ravnih kotara i Bukovice odsad će biti u Guinnessovoj knjizi rekorda, sretni smo i ponosni, zadovoljno će Borislav Čirjak zvani i Bore i Ćiro.

U natjecateljskom dijelu Gastro festivala Benkovački prisnac koji se održava u sklopu bogatog Benkovačkog kulturnog ljeta kojeg organiziraju Grad Benkovac i ovdašnja Turistička zajednica, ovog puta se natjecalo 29 prisnac ekipa. Najbolji je ispekla Mira Čelica iz Pristega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...