Bogata folklorna baština u srcu Zadra

Ovogodišnja 2. Smotra folklora Zadarske županije koja će se održati od 28. do 31. kolovoza pred Zadrane i njihove goste donosi sve ono što čini bogatu folklornu baštinu ovoga kraja. O programu koji će barem na kratko vratiti Zadar u prošlost govorile su ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš i kustosica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar dr. Jasenka Lulić Štorić. Istaknuvši u prvom redu kako se na Smotru prijavilo 30 KUD-ova s područja Zadarske županije, odnosno iz Ravnih Kotara, Bukovice, Priobalja, otoka i podvelebita. Tako da su zastupljene Dinarska i Jadranska zona.

– U okviru Smotre Zadrani i gosti će imati priliku vidjeti predivne tradicionalne nošnje i čuti prekrasne napjeve koji će se spojiti s ulicama grada kako bi predočili dio naše baštine koju trebamo sačuvati. U 4 dana, doživite tradiciju, zastanite, vratite se na trenutak u prošla vremena oživljena ovom Smotrom, kazala je ravnateljica Peroš.

Evo što program donosi:

Srijeda, 28. 8. 2013. u 20 sati – Kneževa palača, Poljana Šime Budinića

Predavanje uz projekciju: Dr.sc. Željko Knezić, Sveučilište u Zagrebu – Tekstilno tehnološki fakultet, “Ručno tkanje – tradicija, ljubav i …” Riječ je o predavanju koje govori o očuvanju tekstilnog umijeća.

Zatim, tu je predavanje dipl. ing. i prof. Kate Prskalo, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar , pod nazivom “Tradicija u tekstilnom dizajnu”, a bit će riječi o suvremenom dizajnu.

Četvrtak, 29. 8. 2013. i petak, 30. 8. 2013. od 19 – 22 sata, Trg Petra Zoranića

Nastupi kulturno-umjetničkih društava Zadarske županije. Nakon čega će uslijediti šetnja gradom članova KUD-ova koji su nastupili (Pomorska škola, hotel Zagreb, Mul, Kalelarga, Boutique hostel Forum, trg Svete Stošije, trg Gospe od Zdravlja, orgulje i Pozdrav Suncu). Poslije toga nastavit će se neformalno druženje članova KUD-ova s gostima.

Subota, 31. 8. 2013. Poljana Šime Budinića, od 9 – 10,45

Radionica glazbeno-plesnog folklora “Zasvirajmo, zaigrajmo kolo i zaplešimo, a zašto ne!?” Voditelji: Zvuci Zavičaja, grupa samoukih svirača tradicijskih glazbala Ravnih kotara, Bukovice i Zagore te Članice nekoliko kulturnoumjetničkih društava i Kulturnoumjetnička udruga Zora, Olib

Subota, 31. 8. 2013. Kneževa palača, Poljana Šime Budinića, u 11 sati

Igra MEMORY s motivima nošnji sjeverne Dalmacije. U igru će biti uključeno 30 motiva nošnji Sjeverne Dalmacije. A svi zainteresirani za igru mogu se do četvrtka prijaviti u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...