EU obustavlja izvoz oružja Egiptu

Ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su na sastanku u Bruxellesu obustaviti izvoz oružja Egiptu i razmotriti pomoć koju Unija pruža toj državi, izjavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Prema njezinim riječima, ministri su donijeli zaključke u deset točaka među kojima je razmatranje pomoći koju EU pruža Egiptu u okviru politke europskog susjedstva te obustava izvoza oružja.

‘Sve će zemlje suspendirati dozvole za izvoz, kao što se službeno u zaključcima kaže opreme koja je pokrivena zajedničkom pozicijom iz 2008., to se zapravo odnosi na oružje’, rekla je Pusić. Osim toga, članice EU obustavit će i izvozne dozvole za ‘instrumente i sredstva koja se mogu koristiti za unutarnju represiju’.

Hrvatska je s Austrijom predložila sastanak odbora za suradnju između EU i Egipta. ‘Pitanje je da li da razgovaramo s legitimnim predstavnicima Egipta. Smatramo da je ključno pitanje da razgovaramo s onima koji stvarno imaju utjecaj na situaciju u Egiptu, kako bi mogli pridonijeti da se situacija razvija prema umjerenjacima, a ne prema radikalima’, rekla je Pusić. Na sastanku bi se zatražilo od Egipta da na slobodu pusti političke zatvorenike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...