EU obustavlja izvoz oružja Egiptu

Ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su na sastanku u Bruxellesu obustaviti izvoz oružja Egiptu i razmotriti pomoć koju Unija pruža toj državi, izjavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Prema njezinim riječima, ministri su donijeli zaključke u deset točaka među kojima je razmatranje pomoći koju EU pruža Egiptu u okviru politke europskog susjedstva te obustava izvoza oružja.

‘Sve će zemlje suspendirati dozvole za izvoz, kao što se službeno u zaključcima kaže opreme koja je pokrivena zajedničkom pozicijom iz 2008., to se zapravo odnosi na oružje’, rekla je Pusić. Osim toga, članice EU obustavit će i izvozne dozvole za ‘instrumente i sredstva koja se mogu koristiti za unutarnju represiju’.

Hrvatska je s Austrijom predložila sastanak odbora za suradnju između EU i Egipta. ‘Pitanje je da li da razgovaramo s legitimnim predstavnicima Egipta. Smatramo da je ključno pitanje da razgovaramo s onima koji stvarno imaju utjecaj na situaciju u Egiptu, kako bi mogli pridonijeti da se situacija razvija prema umjerenjacima, a ne prema radikalima’, rekla je Pusić. Na sastanku bi se zatražilo od Egipta da na slobodu pusti političke zatvorenike.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...