Josipović najpopularniji, Karamarko nejnepopularniji političar

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, na uzorku od 1.300 ispitanika, napravljeno, posljednjeg dana srpnja i prva dva dana kolovoza, pokazuje nastavak pozitivan učinka ulaska u EU na percepciju rada Vlade ali i stranaka aktualne vladajuće koalicije. Slično je uočeno i u prvom istraživanju nakon ulaska prije mjesec dana. Tako se može reći da ovaj ‘europski poguranac’ vladajućima traje, doduše nešto slabije, i ovaj mjesec.

Na ljestvici stranačkih preferencija SDP je na prvom mjestu ispred HDZ-a, laburista i HNS-a. SDP početkom kolovoza nastavlja srpanjski preokret u izbornoj potpori stožernoj stranci vladajuće koalicije. Tako je početkom kolovoza SDP zabilježio izbor od 25,4 posto dok HDZbilježi porast izbora od izbora za Europski parlament, što je nastavljeno i u razdoblju lokalnih izbora ali i evo dva uzastopna mjeseca nakon drugog kruga kad je potpora dosegla 21,8 posto.

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze i laburisti s izborom od 6,9 posto. Od promjene u stranačkom vrhu, ali i uz pomoć izborne kampanje za lokalne izbore, HNS bilježi uzlazni trend potpore koja je nakon šesnaest mjeseci ponovo prešla izborni prag na nacionalnoj razini i iznosi 5,1 posto.

HSS je peti s izborom od 2,9 posto, a slijedi HSP dr. Ante Starčević s 2,1 posto koliko je zabilježio i HDSSB.

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 40,6 posto izbora najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici ministar financija Slavko Linić s izborom od 10,4 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara sedmi mjesec zaredom drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,6 posto.Zoran Milanović je na drugom mjestu s 20,3 posto izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara. Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe pa se nalaze na trećem mjestu.

U posljednjem istraživanju ulazak u Europsku uniju najvažnija je tema proteklih mjesec dana za svakog trećeg hrvatskog građanina.

Vlada RH u svom devetnaestom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 40,2 posto hrvatskih građana dok vladinu politiku ne podržava 43,3 posto građana uz 16,5 posto neodlučnih. Tako se i dalje osjeti utjecaj ulaska u EU i u podršci Vladi RH, ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači prošle godine ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na ovomjesečnih 40,2 posto.

Ovaj je mjesec Vlada za svoj rad dobila čvrstu dvojku (2,4). Najslabiju je ocjenu Vlada zabilježila u svibnju ove godine (2,22), a najvišu na samom početku mandata u veljači prošle godine (3,10).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...