Sabljar Dračevac: “Ćirilicom se skreće pažnja s puno bitnijih problema u RH!”

– Prilično sam bijesna natpisima u medijima vezanima uz donošenje Zaključka o prihvaćanju inicijative klubova vijećnika HSP Ante Starčevića, HDZ-a, i HSU te Akcije mladih kojom se Skupština Zadarske županije protivi svim odlukama i metodama koje narušavaju simboliku grada heroja, Vukovara. Naime, da bi članovi Skupštine mogli odlučivati o nekoj temi ona mora biti zavedena na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine Zadarske županije, a ova inicijativa nije bila jer nitko od gospode iz navedenih klubova vijećnika nije dao prijedlog za  njegovom promjenom.  Oni su na posljednjoj sjednici mogli dati prijedlog za uvrštavanjem inicijative na dnevni red te tek na sljedećoj sjednici , koja je mogla biti sazvana sutradan raspravljati o toj problematici. Na sjednici smo govorili o puno bitnijim problemima kao što su rasprodaja županijske imovine i sl. , a ispostavilo se da je inicijativa o kojoj nije niti trebalo biti govora tada po svim pravilima, postala naš najveći problem. Predsjednik kluba vijećnika ne može odlučiti o mišljenju članova kluba. Odluka može biti pravovaljana samo u slučaju kada na županijskoj Skupštini dobiju pravovaljani broj glasova, naglasila je Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a.

Na posljednjoj 3. sjednici Županijske skupštine Zadarske županije održanoj 4. listopada klubovi vijećnika HSP AS, HDZ-a i HSU te Akcije mladih podržali su Zaključak o prihvaćanju inicijative kojom se Skupština Zadarske županije protivi svim odlukama i metodama koje narušavaju simboliku grada heroja-Vukovara. Skupština Zadarske županije dala je potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara u nastojanjima da se demokratskim sredstvima osigura poseban status Gradu Vukovaru vezano uz postavljanje dvojezičnih natpisa na javne ustanove i institucije Grada Vukovara, odgodom primjene čl.8 st.1 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te potporu vijećnicima Grada Vukovara u promjeni Statuta Grada kojom bi Vukovar bio proglašen mjestom posebnog pijeteta, kao i potporu saborskim zastupnicima koji su svojim potpisima zatražili izvanrednu sjednicu Sabora gdje će se raspravljati o izmjenama važećih zakona i odredbi Ustava RH.

Kako doznajemo, danas će usprkos početnom negodovanju predsjednik Vlade Zoran Milanović ipak otputovati u Vukovar na razgovor s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji prema novim informacijama zahtijevaju deset godina bez ćirilice u Vukovaru.

Renata Sabljar Dračevac ističe kako se stvara pretjerana buka oko stvari koje nisu suštinski problem RH i stvaraju ponovno bespotrebne tenzije na mjestu gdje bi se one morale smirivati s ciljem poticanja što mirnijeg suživota.

Izvještajna skupština SDP-a, Renata Sabljar Dračevac (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– Svi skreću pažnju s bitnih problema RH, a to su nezaposlenost, sve gori standard građana RH, nepokretanje industrije i sl. Ne bavimo se konkretnim rješavanjem problema da izvučemo zemlju iz krize. Ovakvih stvari je preko 20 godina bilo dosta i vrijeme je da se konačno okrenemo budućnosti i prosperitetu svih naših građana. Naime, HDZ je bio na vlasti kada je Gradska skupština izglasala sada spornu odluku pa neka je oni i mijenjaju. Ta priča s ćirilicom, odnosno dvojezičnim natpisima sigurno nije naš najveći problem. Umjesto da se počnemo ozbiljno baviti razvojnom i strateškom politikom mi se i dalje bavimo politikantstvom i krajnje je vrijeme da ta loša praksa konačno prestane. Dosta je bilo. Bezrazložno se stvaraju tenzije i tako se stalno vrtimo u krug umjesto da idemo naprijed. Naime,  grupiranja po spolu, vjeri, boji kože i sl. nikada nisu donijela ništa dobro za rast i razvoj. Takve tenzije i podjele nisu produktivne u nikakvom smislu, zaključila je Sabljar Dračevac.

U Zadarskoj županiji inicijativa je pokrenuta od strane članova HSP-a dr. Ante Starčevića kojoj su se naknadno priključili klubovi vijećnika HDZ-a i HSU-a te Akcije mladih. Predsjednik zadarske podružnice HSP dr. Ante Starčevića i zadarski dožupan, Rudolf Dvorski ističe kako su ovom inicijativom željeli pokazati kako i u drugim gradovima, odnosno županijama u RH postoje ljudi koji se ne mire s takvim potezima aktualne Vlade.

– Borit ćemo se svim političkim i demokratskim sredstvima te vjerujemo da će Vlada na kraju morati popustiti i prije ili kasnije morati poslušati političku volju te volju velikog broja građana RH. Naš cilj je štititi interese svih građana RH. Iako, usprkos činjenici da se u našu inicijativu uključuje sve više županija mislim da je naša Vlada prebahata da bi bilo kakvo naše činjenje utjecalo na nju, odnosno njene predstavnike, mi ne mislimo odustati. Nadamo se da će se Vlada ipak urazumiti, ali nisam previše optimističan da će se išta konkretno promijeniti, no vidjet ćemo. Mi ćemo nastaviti s našim političkim i demokratskim zahtjevima kojima želimo zaštititi dignitet hrvatskih gradova i njezinih građana, zaključio je Dvorski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...