Zaposlenicima grada Benkovca smanjene plaće

U prvih šest mjeseci u proračun grada Benkovca slilo se oko 14 milijuna kuna, što je 36 posto od ukupno planiranih prihoda u tekućoj godini. Predstavljajući financijsko izvješće na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća, vladajući ističu kako je proračun racionaliziran i usmjeren na plaćanje dugova. Iz oporbe nisu zadovoljni stanjem, no najveće zamjerke upućene su zbog slabe naplate potraživanja grada. Isto tako žale im zaposlenici grada zbog smanjenih plaća.

U istom razdoblju ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od dva milijuna i 600 tisuća kuna, a ukupan dug grada sada iznosi oko 9 milijuna kuna. Nenaplaćena potraživanja iznose oko 8 milijuna i 400 tisuća kuna.

Zašto su zaposlenici grada nezadovoljni upitao je HNS -ov vijećnik Mirko Šunić:

“Već tri, četiri mjeseca odlazi po neke podatke i materijale, pa vidim da su tamo ljudi jako nezadovoljni, govore da im je smanjena plaća za 30 posto, ukinuti su im putni troškovi, ne znam da li je to istina, isto tako neki pročelnici, da im status nije definiran, nemaju volje raditi, itd. ”

“Meni se do sada nitko nije žalio, a da li je netko zadovoljan ili ne, ja u to ne mogu ulaziti “- odgovorio je gradonačelnik Branko Kutija te je potvrdio kako je došlo do rezanja plaća, kazavši kako je to način kako sustav održati na životu. Nije lako planirati proračun u ovim vremenima, kaže Kutija, a kao primjer iznosi obvezatni predškolski odgoj koji kreće od iduće godine. “Naša obveza je da osiguramo toj djeci predškolski odgoj, a to znači povećanje broja djelatnika, troškovi prijevoza, nas nitko ne pita na koji način i kako – pita s Kutija, misleći pritom na vladajuće u državi. “Imamo decentralizaciju ovlasti, ali nema decentralizacije financijskih sredstava i to je problem svih jedinica lokalne samouprave”- poručuje gradonačelnik Kutija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...