Broj nezaposlenih premašio 345 tisuća!

Crna brojka nezaposlenih registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i dalje raste. Trenutno iznosi 345.537, a slobodno je svega 4.552 radnih mjesta.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nedavno je kazao kako je za očekivati daljnji rast nezaposlenosti: “Činjenica je da samo porast BDP-a iznad 2 posto barem dva tromjesečja može osigurati značajniji pad broja nezaposlenih. Obzirom da se to nije dogodilo, jasno da će onda broj nezaposlenih rasti”.

Tijekom ljetnih mjeseci došlo je do privremenog smanjenja broja nezaposlenih zahvaljujući sezonskim poslovima. No, s dolaskom jeseni lista na burzi se opet vrtoglavom brzinom krenula puniti.

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja prošle godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog prošle godine. Koliko su ti zakoni “urodili plodom” najzornije prikazuju sljedeće brojke – Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja prošle godine registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi gotovo 40 tisuća više nego tad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...