Benkovac: Obroci za starije osobe stizat će iz pučke kuhinje

Grad Benkovac je do kraja prošle godine sufinancirao plaće i putne troškove dvoje zaposlenika Doma za odrasle osobe u Zemuniku jer je s benkovačkog područja 15 mahom starijih osoba dosad koristilo usluge programa pripreme i dostave toplog obroka na svoje kućne adrese i pranja odjeće.

Uprava Doma je 23. prosinca obaviještena da Grad Benkovac više „nije u mogućnosti nastaviti tu suradnju“, te da ove godine neće s oko 40.000 kuna sufinancirati plaću kuharice i vozača koji je dostavljao hranu.Mada benkovačka gradska uprava nije obrazložila svoju odluku, valja pretpostaviti da se iza svega krije pokušaj kresanja proračunskih troškova s obzirom na to da je Benkovac jedini među jedinicama lokalne samouprave Domu ostao dužan iznos od 28.000 kuna.

– Pripremu i dostavu hrane, te održavanje higijene odjeće trenutno organiziramo za 30 korisnika koji naše usluge dobivaju svakog dana osim nedjeljom. S ovim smo programima, u suradnji s nadležnim ministarstvom i Zadarskom županijom, započeli još 2005. godine kada smo imali 220 korisnika, zajedno s onima za koje smo preuzeli dostavu lijekova i prijevoz na liječničke preglede. Osim Benkovca, u sufinanciranju dviju plaća i putnih troškova sudjeluju i općine Zemunik, Poličnik, Sukošan, Škabrnja i Novigrad – kaže ravnateljica Doma za odrasle osobe Nataša Petrušić, dodajući da su kapaciteti za pružanje ovih usluga dvostruko veći od sadašnjeg broja korisnika.

 

Svaka ušteda dobro dođe

– Istina, sada su bili blagdani, kada mnogima od tih ljudi dođe rodbina, pa očekujem da će broj korisnika naših usluga u siječnju biti povećan, objašnjava ravnateljica Petrušić.

– Centar za socijalnu skrb snosi troškove hrane za 15 osoba s našeg područja, a njih troje sami plaćaju. Umjesto iz Doma u Zemuniku, oni će topli obrok dobivati iz Pučke kuhinje u Benkovcu, a dostavu će organizirati naš Centar za pomoć i kućnu njegu „Sveti Ante“ koji već ima 16 zaposlenih i kroz dva programa skrbi o 300 starijih osoba – kaže Željko Katuša, benkovački pročelnik za gospodarstvo.

– Korisnici neće biti zakinuti, a nama će taj proračunski trošak vjerojatno biti prepolovljen jer će posao odraditi već zaposleni ljudi, a u situaciji smo da nam svaka ušteda dobro dođe. Što se duga Domu, to će ubrzo biti riješeno – najavio je Katuša. Predrag Opačić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...