Od 2015. godine Zadar sudsko sjedište!

Reforma pravosuđa je potrebna ali se treba napraviti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. Ušteda neće biti, već upravo suprotno – novi potezi Vlade uzrokovati će dodatne troškove građanima – upozorili su nedavno iz Hrvatske zajednice županija.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u petak se u Zadru, kako bi i to demantirao, sastao s predstavnicima sudstva, kao i lokalne uprave i samouprave i predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava. Ponovio je kako će u reorganizaciji sudske mreže, Zadar biti sjedište sudskog područja a pravosudne ovlasti će im se proširiti i na prostor Gospića.

Taj sustav izmjena stupio bi na snagu 1. siječnja 2015., a za sam građene neće nužno izazvati veće promjene, što znači da će oni od tada i nadalje dolaziti u sudove u koje su i do sada dolazili, samo što se Općinski sud u Benkovcu više neće tako zvati već će kao i drugi općinski sudovi na zadarskom području postati ispostava.

Novi ustroj građanima ne da će izazvati nevolje, nego bi trebao donijeti kvalitetnije i brže suđenje, odnosno zaštitu njihovih prava, kazao je Miljenić i istakao:

Baš svi građani će svoje potrebe za dostupnošću sudova obavljati tamo gdje su obavljali i do sada. Međutim, Zadar postaje sjedište pravosudnog područja. To konkretno znači da ostali sudovi postaju ispostave, odnosno stalne službe, a pri tome je mobilnost najveći dobitak. Naime, sada će predsjednici moći rasporediti suce da rade i u drugom mjestu, ako bude potrebe, naglasio je ministar pravosuđa.

[pullquote align=”left”]Ministar Orsat Miljenić u petak se u Zadru sastao s predstavnicima sudstva, kao i lokalne uprave i samouprave i predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava. Ponovio je kako će u reorganizaciji sudske mreže, Zadar biti sjedište sudskog područja a pravosudne ovlasti će im se proširiti i na prostor Gospića[/pullquote]- Smanjenje broja predsjednika sudova, uvođenjem ravnatelja sudskih područja koji će preuzeti administrativne i ekonomske poslova, suci će biti oslobođeni za samo svoj posao i upravo to bi moralo dovesti do još veće efikasnosti Općinskog suda u Zadru, ustvrdio je Željko Rogić, predsjednik OSZ-a. Usput, taj sud je, prema ocjeni ministra, ‘na dobro putu da postane još bolji sa 13.900 neriješenih predmeta’.

No, isto tako, kako su primijetili predstavnici medija, na tom sudu neće biti mogućnosti da mladi pravnici odrađuju vježbenički staž. Ministarstvo pravosuđa u 2012. ukinulo je financiranje vježbeničkih mjesta, a tako će, prema onome što je rekao ministar Miljenić, biti do daljnjega. Iznio je i podatak po kojemu bi, kako trenutno stoje stvari, idućih godina u mirovinu otići tek 30-tak osoba iz pravosudnog sustava.

I to je pored ostaloga razlog da neće biti novih zapošljavanja na sudu i u odvjetništvu, odriješit je bio ministar. Kako će pravnici odraditi staž da bi mogli položiti pravosudni ispit, bilo je dodatno pitanje ministru pravosuđa koji je rekao kako se razmišlja o obliku volontiranja. U prijevodu, bez novaca i honorara kojih naravno nema.

Stanje u pravosuđu nije dobro ali to treba popravljati u kvalitetnoj reformi, tu nema lakih rješenja. Osobno smatram da nije dobro da se politika kroz zakone često miješa u sudstvo jer na taj način može zadirati u njegovu neovisnost jer svaki onaj tko ne odgovara pojedinoj politici kroz razne reorganizacije može biti pomaknut tamo gdje politika to želi, komentar je i vlastito mišljenje pak za Radio Zadar dao Stipe Zrilić, zadarski župan.

Dodao je i kako se reforma pravosuđa više temelji na nekakvom teritorijalnom preustroju nego na kvalitetnoj reformi pravosudnog sustava u skladu s trodiobom vlasti u RH.

Nema pokazatelja o tome da su postojeći sustavi loši. Predložene reforme ne vode brigu o građanima, napose onima u ruralnim područjima koji moraju prijeći i stotinu kilometara do prekršajnog i općinskog suda, što je naročito teško u mjestima koja su slabo prometno povezana autobusima ili vlakovima. Tim reformama nema ušteda, ne radi se o racionalizaciji nego o potpunoj iracionalizaciji nadležnih Ministarstava, prisnažio je kritiku i Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i Virovitičko-podravski župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...