Prisjetili se heroja Novigrada i žrtava pokolja u Erstićima

Pijatet palim braniteljima i stradalim mještanima u Domovinskom ratu odan je minulog vikenda na dva lokaliteta Zadarske županije, u Novigradu i Medviđi. U sjećanje na poginule članove Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade za vrjeme akcije Maslenica u Novigradu su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježjima. U Medviđi je služena sveta misa zadušnica povodom obljetnice stradanja deset nevinih žrtava.

Brojni branitelji, članovi braniteljskih i srodnih udruga, izaslanstva gradova i općina, poznanici i pristigla rodbina iz svih dijelova RH, čelni ljudi HV i HRM-a, odali su počast palima u obrani Novigrada i Novskog ždrila početkom veljače 1993.

Tradicionalnom komemorativnom skupu nazočili su mnogi sudionici događanja, pripadnici Hrvatske ratne mornarice iz Pule i Druge gardijske brigade – Gromova.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće pored spomenika Hrvatske ratne mornarice podignutog u trajno sjećanje na Danijela Grgina, Denisa Špiku, Miljenka Zorića, Petra Bogdanića, Dragana Grabovca, Dragana Špara, Miljenka Kvesića, Anđelka Kecmana i Muharema Gamzića. 
Dužno štovanje su odali i naklonili se sjenama poginulih pripadnici HRM, Zadarske županije, Općine Novigrad, Udruga Bošnjaka iz Pule, predstavnici Grada Pule, roditelji poginulih branitelja, pripadnici II. Gardijske brigade i Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Split i Ugljan,

Mjesto je ovo na kojem smo napravili bitan korak za daljnji tijek i ishod rata. Da smo slučajno izgubili tu bitku, situacija bi bila krajnje dramatična i bitno drugačija. Na sreću zahvaljujući hrabrosti branitelja i heroja vraćeni su vjera i nada u dugo iščekivanu i željenu slobodu, kazao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.

Nakon značajnih naših pobjeda u vojnoredarstvenoj akciji uslijedio je kontranapad četnika. Bio je užasno žestok i tada se zapravo dogodila bitka svih naših bitaka u ratu, kada su zapravo ‘slomljeni zubi’ neprijatelja, kazao je brigadir Dragiša Konsa, iz HRM-a.

Iza 26. siječnja 1993. godine i okončanja oslobađajuće bitke za Maslenicu i veliki dio okupiranog zadarskog zaleđa, uslijedili su protunapadi pobunjenih srpskih snaga koji su svakim danom bili sve teži jer su s prostora cijele tzv. Krajine i bivše Jugoslavije pristizale značajne srpske dobrovoljačke snage, koje su pak prijetile ponovnim izbijanjem u novigradsko ždrilo i prekidom komunikacije između sjevera i juga Hrvatske, a jakim napadima doveli su u opasnost netom postignuti uspjeh oslobađanja istog teritorija. U tim ključnim trenucima, tada vrlo naoružanom i brojnom neprijatelju, u Novigradu i oko njega suprostavili su se pripadnici 2. gardijske brigade, Gromova i Hrvatske ratne mornarice, posebno pripadnici mornaričkog desantnog pješaštva, Vanga.

Povodom stradanja deset nevinih iz Medviđe tijekom Domovinskog rata, položili su se vijenci na spomen obilježju i služila misa u crkvi Uznesenja BDM. Najmlađa žrtva je imala 18, a najstarija 88 godina. Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u akciji Maslenica. U zaseokuz Erstići, 9.2. 1993. srbočetnici su ubili Duju Erstića 1937., Jeku Erstić 1942., Petra Erstića 1944., Jeku Erstić 1929., Ivana Erstića 1920., Jeku Erstić 1947., Šimicu Erstić 1905., Stoju Erstić 1931. i Miru Erstić 1975. i Stoju Erstić 1932. U Medviđi je tijekom Domoviskog rata ubijeno još osam civila kojima je također odana počast: Božo Demo 1910., Ivan Mršić 1934., Šime Serdarević 1912., Ika Serdarević 1926., Ivan Adžić 1959., Marko Genda 1944., Anka Filipović 1936. i Marko Šarić 1937.

Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio župan Stipe Zrilić, brojno izaslanstvo Grada Benkovca gradonačelnik Branko Kutija sa suradnicima, a komemoraciji su pored rodbine i mještana pribivali i predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, županijska Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, izaslanstvo benkovačkih HVIDR-e i UHDDR-a, predstavnici HV i PU Zadarske koje je predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Mario Brzoja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...