U Hrvatskoj pada kiša s pustinjskim pijeskom, u Alpama pao crveni snijeg!

Iako je do kraja kalendarske zime ostalo još više od mjesec dana, u Europi i dalje nema ni tragova zimskog vremena. No ako isključimo snijeg i led, ostalih meteoroloških zanimljivosti nimalo ne nedostaje, piše Crometeo.hr.

Frontalni sustav proteže se već danima od sjevera Afrike, preko Sredozemlja, sve do sjeveroistoka Europe. Dvije ciklone, jedna nad područjem Libije, a druga nad Genovksim zaljevom sa svoje prednje strane donose velike količine toplog zraka podrijetlom s iz Sahare prema Italiji i jugoistočnoj Europi.

Ne čudi stoga da su u Italiji zadnja dva dana oboreni mnogi apsolutni rekordi za mjesec veljaču. Primjerice, u Pescari, na obali Jadranskog mora, izmjereno rekordnih +26,3°C prije dva dana.

Osim toplije, zračna masa podrijetlom s pustinjskog područja donijela je goleme količine pustinjskog pijeska i prašine u Sredozemlje. Najprije je kiša s velikim količinama pustinjskoga pijeska pala na Balearima i Sardiniji, a zatim se isto dogodilo u sjevernoj Italiji i dijelu sjevernog Jadrana.

Pustinjski pijesak stigao je sve do Alpa, a najfascinantniji prizori mogli su se tijekom dana vidjeti u talijanskim Dolomitima gdje je padao crvenkasti snijeg u područjima iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Kiša sa saharskim pijeskom pada tijekom dana i u dijelovima Hrvatske. Najviše je bilo na sjevernom Jadranu, osobito na Kvarneru, gdje je “blatnjava” kiša ostavljala tragove na automobilima i drugim površinama. Ovaj pojava nije bila ograničena samo na Jadran, pa je pustinjski pijesak primijećen čak i na vukovarskom području.

Tijekom četvrtka oborine će se proširiti i na Dalmaciju, stoga se i tamo očekuje kiša koja sadrži pijesak podrijetlom sa sjevera Afrike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...