iPhone 5S vas prati i dok je ugašen?

Naime Glarznak kao svoj glavni telefon koristi Appleov iPhone 5S, zbog čega ga je i ponio sa sobom dok je bio na odmoru u inozemstvu.

Dok je bio na odmoru kabel s kojim puni iPhone se oštetio te je puna četiri dana telefon bio ugašen, barem je tako Glarznak mislio. Kada se vratio kući s putovanja primjetio je nešto za što kaže da ga ujedno impresionira, ali i užasava. Unatoč praznoj bateriji aplikacija Argus kojom mjeri koliko je koraka tokom dana učinio, uredno je sve te podatke zabilježila.

U prilog tvrdnji postavio je i screenshot zaslona telefona, gdje je vidljivo da je aplikacija puna četiri dana brojala njegove korake. Dodatno je objasnio kako Argus uz broj koraka prikazuje i podatke o utrošenim kalorijama, te vremenskoj prognozi za taj dan. Međutim dok podaci o broju koraraka te utrošenim kalorijama su zabilježeni, za četiri sporna dana kada je bio bez baterije, nema vremenske prognoze. Glarznak je pokušao isto postići dok je bila puna baterija, a iPhone isključen, ali nije uspio, aplikacija ovaj put nije skupljala podatke.

Ovakav scenarij je moguć zbog toga što i kad je baterija “prazna” još uvijek preostaje oko 5% energije što je Appleovom M7 čipu više nego dovoljno da nastavi skupljati podatke. Srećom u takvom stanju GPS podaci nisu dostupni, a podaci na M7 čipu su kriptirani i automatski se brišu nakon sedam dana. Također prikupljenim podacima ne može pristupiti niti jedna ugrađena Appleova aplikacija, već samo one koje je korisnik instalirao od treće strane, te osobno odobrio da aplikacija može prikupljati podatke o korisnikovom kretanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...