BIBLIOBUS SADA VOZI I NA ŠKOJIMA

Knjižnica “doplovila” Veloižanima, Bibliobus uskoro i na drugim otocima

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Napokon. Trebalo je čekati, ali se isplatilo. Novi bibliobus zadarske Gradske knjižnice, dar Stadtbibliothek Freiburg i Evangelističke župe Merzhausen, po prvi puta je krenuo prema otocima i stacionirao se na prvom stajalištu u Velom Ižu.

Drugi bibliobus zadarske Gradske knjižnice će svojim posjetima uveseljavati otočane i time proširiti usluge knjižnice na čitavu Zadarsku županiju. Podsjetimo, bibliobus je vrijedna donacija iz Njemačke, a nakon što je stigao u Zadar, potpuno je opremljen, napunjen građom i oslikan crtežima u čijoj su izradi sudjelovali profesori i učenici Prirodoslovno – grafičke škole Zadar. Na putu prema prvom stajalištu na Velom Ižu, pratio ga je i zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić.

Polasku je prethodila svečanost na kojoj su ravnatelj Ivan Pehar i ravnateljica knjižnice u Freiburgu, Elisabeth Willnat, potpisali Ugovor o suradnji između Gradske knjižnice Zadar i Stadtbibliothek iz Freiburga. Ovim činom suradnja će postati još dublja i uspješnija.

[pullquote align=”left”]Bibliobus je vrijedna donacija iz Njemačke, a nakon što je stigao u Zadar, potpuno je opremljen, napunjen građom i oslikan crtežima u čijoj su izradi sudjelovali profesori i učenici Prirodoslovno – grafičke škole Zadar[/pullquote]- Sretan sam što nam se pružila prilika za ostvarenjem ovog projekta. Posjećivat ćemo nekoliko primorskih mjesta i otoke Ugljan, Pašman, Dugi otok i Iž, istaknuo je ravatelj Ivan Pehar. Kazao je i kako je ovo financijski zahtjevan projekt, u čijem olakšavanju nesebično pomaže knjižnica iz Freiburga, te se zahvalio humanitarki Regini Kröner na vrijednoj donaciji “teškoj” 2.600 eura.

U ime Grada Zadra prisutnima se obratila pomoćnica pročelnika UO za kulturu i šport Snježana Jurinić.

Zadarska knjižnica jedna je od najboljih u Hrvatskoj, a ovo će doprinijeti još većoj razvijenosti i uspješnosti. Grad Zadar će i dalje pomagati u svim projektima, jer knjižnica to itekako zaslužuje, kazala je pomoćnica pročelnika.

Na samom kraju druženja, učenici Prirodoslovno – grafičke škole izveli su i zanimljiv igrokaz, kojim su kroz zabavne dijaloge ukazali svim prisutnima na važnost dobre knjige i čitanja.

Bibliobus ulazi u trajekt

[pullquote align=”right”]Polasku je prethodila svečanost na kojoj su ravnatelj Ivan Pehar i ravnateljica knjižnice u Freiburgu, Elisabeth Willnat, potpisali Ugovor o suradnji između Gradske knjižnice Zadar i Stadtbibliothek iz Freiburga. Ovim činom suradnja će postati još dublja i uspješnija[/pullquote]Pored navedenih, u projektu sudjeluje i Jadrolinija d.o.o. Rijeka.

Naravno da sam presretan. Treba kazati i kako se za dolazak biblobusa mora napose zahvaliti djelatnicima knjižnice iz njemačkoga grada Freiburga, koja je i zaslužna za donaciju biblobusa. Također, za oslikavanje bibliobusa zaslužni su profesori i učenici zadarske Prirodoslovne grafičke škole iz Zadra. Projekt se ne bi mogao realizirati da Jadrolinija nije ponudila pokrivanje većeg dijela troškova za trajektne karte busa i knjižničara. Bibliobus će inače imat 27 stajališta i obilaziti mjesta na Ugljanu, Pašmanu, Dugom otoku i Ižu, ali i na primorju Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Raštane, Sikovo, Sukošan i Debeljak, kazao je Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora.

Mora se vjerovati kako je to samo početak u akciji širenja knjižnice na okolna županijska područja. Knjigu i slikovnicu zasigurno bi rado pročitali i prolistali mještani Molata i Zapuntela.

Na žalost, zbog neodgovarajuće ceste bibliobus ionako nebi mogao proći kroz Brgulje i nastaviti za Zapuntel. Šteta. Ipak, treba naglasiti da knjžnica u Molatu, koja je i jedina na ovom otoku ali i okolici, ima dvanaestak tisuća knjiga i zavidno veliki broj članova. Možda bi bibliobus trebao doći i do mjesta Molat jer mjesto Molat na istoimenom otoku, ima odgovarajuće trajektno pristanište. Doduše i Zapuntel ima trajektno pristanište i što bi falilo da i tamo dođe bibliobus?!, tek je jedan komentar na informaciju o kretanju bibliobusa postavljenu na facebook stranici Udruge za razvitak hrvatskih otoka…

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar