Ljudska prava u projektima zadarskih i šibenskih vrtića

Pravo bez ljubavi je prisila. Prava su propisana, ozakonjena i kao takva predstavljaju vid prisile ukoliko iza njih ne stoji ljubav. Tim riječima Jose Nekića, pročelnika Upravnog odijela Grada Zadra za odgoj i školstvo, zaključena je, u ponedjeljak, u Dječjem vrtiću Radost, Regionalna smotra iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade RH.

Predškolska ustanova iz Ulice Bartula Kašića je skup organizirala u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a predstavljeni su tom prilikom izabrani projekti nekoliko zadarskih i šibenskih vrtića. Najbolji projekti s regionalnih smotri bit će odabrani za predstavljanje na Nacionalnoj smotri projektata koja će se održati u Zagrebu 19. svibnja.

[pullquote align=”left”]Predškolska ustanova je skup organizirala u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a predstavljeni su tom prilikom izabrani projekti nekoliko zadarskih i šibenskih vrtića[/pullquote]- Prisili umjesto ljubavi smo, na žalost, jako često svjedoci u našem svakodnevnom životu. Stoga su odgajatelji i odgajateljice, pored roditelja, prvi koje su pozvani djecu odgajati u slobodi i ljubavi. U konačnici, svi smo pozvani na ljubav kako prava koja su propisana i koja se trebaju ostvariti ne bi bila prisila, kazao je Nekić pozdravljajući, usput, okupljene u ime Grada i Zadarske županije, zahvalivši se organizatorima što su smotru priredili baš u Zadru jer su i takva događanja, kako je napomenuo, jedan oblik promocije “Donatova metropolisa”.

Projekti nisu jedine situacije u kojima se djeca susreću s ljudskim, odnosno dječjim pravima i demokratskim građanstvom, nego su to i dnevni rituali predškolskih ustanova.

U njima treba vladati demokratsko ozračje, a zdrava demokratska sredina je ona u kojoj dijete ima slobodu izbora i izražavanja mišljenja ali i odgovornost prema drugima. U kojoj uči kako se zauzeti za sebe i za svoju zajednicu, a ne kako ugroziti druge, kako izraziti vlastito mišljenje ali i poštivati tuđa mišljenja. Projekt je strategija kao naučiti djecu raditi u timu i kako aktivno sudjelovati u stvaranju boljih uvjeta za sebe i druge jer bez toga nema učenja o građanskoj participaciji, naglasila je prof. Ivanka Stričević, iz AOO-a, dodajući kako se posebno visoko vrednuju oni projekti koji su proizašli iz potreba predškolske djece i radnog okruženja.

Projekte spomenutih područja prezentirali su zadarski dječji vrtići Vruljica, Višnjik, Jazine, Ciciban, Voštarnica, Smješak, Žuto pače, Maslačak, kao i dječji vrtić Vidici iz Šibenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...