“Malo čudo” i “veliki boom” maslinara i uljara sa zadarskog županijskog prostora

Nakon četiri dana trajanja u nedjelju je završena tradicionalna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2014. kojoj su domaćini bili Zadar i Benkovac. Bila je to po općoj ocijeni najbolja od pokretanja 1999. godine do sada. U prilog tome govori podatak kako se između 303 ispitana uzoraka, njih čak 116 okitilo zlatnom medaljom, što je fantastičan rezultat. Pokazatelj je to, tvrde organizatori iz Zadružnog saveza Dalmacije, a složili su se i prisutni,  da se Hrvatska može podičiti prevladavajućim vrhunskim uljima. No, mora pod hitno napraviti prepoznatljiv brend kojim bi preplavila probirljiva svjetska tržišta.

Nama je zanimljiva konstatacija kako je Zadarska županija u poljoprivredi napravila u posljednjem desetljeću, kako su opisali stručnjaci, „malo čudo“, pravi „boom“, počevši s vinogradarstvom i nastavivši s maslinarstvom i proizvodnjom ulja. Rezultat je to, prije svega,  dobre suradnje OPG-ova sa lokalnom samoupravom, pa stoga i ne čudi da je upravo s toga prostora stiglo 70 uzoraka maslinovog ulja, među kojima se dvije trećine njih ima priliku pohvaliti zlatnim medaljama. Pored hrvatskih, u konkurenciji su se našla i ulja iz drugih zemalja, ponajprije susjednih- Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i BiH.

[pullquote align=”left”]Bila je to po općoj ocijeni najbolja manifestacija maslinara i uljara od pokretanja Noćnjaka 1999. godine do sada. U prilog tome govori podatak kako se između 303 ispitana uzoraka, njih čak 116 okitilo zlatnom medaljom, što je fantastičan rezultat[/pullquote]Šampion upravo okončane manifestacije u kategoriji pakiranih ulja je maslinovo ulje tvrtke “Agroprodukt ” iz Pule, dok je šampionsko otvoreno ulje ono tvrtke „Alveus” iz Rijeke, točnije iz njihovog maslinika kod Posedarja. Prestižni šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je Mladen Krnić, inače kolumnist „Slobodne Dalmacije“ iz Splita, koji sa suprugom Ojdanom ulja proizvodi na svom imanju „Amor“ u Prgometu, a vicešampion za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti je Vilim Gržan iz Petrčana.

Ulja su savršena. Preko 85 posto pristiglih uzoraka je ekstra djevičanske kvalitete. Naši maslinari su napravili odličan posao u maslinarski zahtjevnoj godini. U proljeće je bila suša, u periodu berbe kiša, a u međuvremenu napadi štetnika, posebno svrdlaša. To je utjecalo na kvalitetu nekih uzoraka. Uslijed napada štetnica došlo je do oštećenja kožice ploda. Rezultat toga su povećan razina masnih kiselina.Također u okusu se osjetio jedan segment početka kvarenja, rekla je za Agroklub voditeljica stručne komisije za ocjenjivanje uzoraka Sandra Petričević te dala savjet kako očuvati kvalitetu ulja.

Ulje treba skladištiti na temperaturama od 12 do maksimalno 20 stupnjeva Celzijevih. Ono treba biti u zatvorenim inox bačvama sa što manje kontakta sa zrakom. U takvim uvjetima kvalitetno ulje će zadržati svoju kvalitetu godinu i pol dana

Kao neizostavna priredba i susret maslinara i uljara iz zemlje i inozemstva, Noćnjak definitivno raste i po broju uzoraka i kvaliteti ulja. Nije pretenciozno govoriti da se bez ikakvog problema može upustiti u izgradnju brenda maslinovog ulja, ali uz to potrebno je educirati potrošače da ne kupuju jeftino ulje zbog cijene, već da kupuju skuplje i domaće koje im jamči kvalitetu, naglasili su priređivači 16. izdanja događanja.

[pullquote align=”right”]Šampion upravo okončane manifestacije u kategoriji pakiranih ulja je maslinovo ulje tvrtke “Agroprodukt ” iz Pule, dok je šampionsko otvoreno ulje ono tvrtke „Alveus” iz Rijeke, točnije iz njihovog maslinika kod Posedarja[/pullquote]Program manifestacije bio je ispunjen od jutra do mraka, pa su tako sudionici u subotu lijep dan iskoristili za skupni obilazak maslinika i uljara okolnog područja. Na ruti su se našli ekološki maslinici PZ Maslina i vino u Polači, dobitnik priznanja za najbolju uljarsku zadrugu u 2013. gdje je napravljena i praktična prezentacija poljoprivredne opreme Entrada, kao i prezentacija rezidbe i ekološkog tretiranja maslina. Potom su u Benkovcu razgledali Kaštel Benković i Zavičajni muzej, da bi ugodan izlet završio posjetom Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka, dobitnika međunarodnog priznanja „Cavaliere Olio d’Oliva“.

Na stručnom skupu Savjetodavne službe predočene su teme: Mjerenje starosti masline Rezistographom, Mikroelement bor (B) i njegovo korištenje, Utjecaj atmosferskih pojava u vrijeme cvjetanja maslina i Uzroci i posljedice jače pojave maslininog moljca i maslinine muhe u vegetacijskoj sezoni, a nedjelja je ponudila fakultativni obilazak znamenitosti Zadra.

U sklopu Noćnjaka, u hotelu Kolovare, održalo se i vođeno i interaktivno kušanje maslinovih ulja u kombinaciji s pripremljenim delicijama i vinima. Moderatorica događanja bila je dipl. oec. Miranda Žitko Vulić, a sudionike radionice kroz degustaciju su vodili capo panela Združnog saveza Dalmacije Sandra Petričević, uz vinskog povjesničara i publicista Želimira Bašića. Degustirale su se tri vrste delicija: cherry pamidori punjeni svježim sirom, oslić alla bakalar i karamel krema, ali i četiri vrste ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje intenzivnog okusa oblice, ekstra djevičansko maslinovo ulje srednjeg intenziteta lastovka, ekstra djevičansko maslinovo ulje robusnog okusa i ekstra djevičansko maslinovo ulje blagog okusa.

Također je servirano i šest vrsta vina: Bogdanuša Hvarska, Roze kuna Pelješac, Libertas Pelješac, Dingač Poljoprivredne zadruge Potomije Radović, kao i dvije vrste plavca malih, iz Italije i SAD. Prisutni su izvijestili o svim aktualnostima od uroda i berbe maslina (Gordana Dragun) i ekološke proizvodnje (Radoslav Bobanović, D. Muslin, M Ševar), do postojećih potpora, a razmijenjena su i iskustva sa pošasti svrdlaša. Raspravljalo se o korištenju solarne energije i biomase, projektu “Kuća hrvatskih proizvoda”, izvornim sortama – oblicom, lastovkom i levantinkom (dr. M. Žanetić), ekstra djevičanskom ulju kao hrani i lijeku, sadašnjosti i budućnosti zadrugarstva, usvajanju novih EU propisa i fondova…

[pullquote align=”left”]Prestižni šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je Mladen Krnić, inače kolumnist „Slobodne Dalmacije“ iz Splita, a vicešampion za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti Vilim Gržan iz Petrčana[/pullquote]Noćnjak je najstarije okupljanje maslinara i uljara u Hrvatskoj i svake godine se odvija u drugom mjestu s ciljem unaprjeđenja domaće proizvodnje maslinova ulja i drugih maslinarskih proizvoda. Prvi Noćnjak u Europskoj uniji fokusiran je na imidž hrvatskog maslinovog ulja koje treba opravdati svoju cijenu otkupa za 40 kuna.

Pored znanstvenih i stručnih skupova, u okviru Noćnjaka, organizirala se radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“, u kojoj se uz kušanje učilo kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako detektirati pojedine vrline i mane maslinovog ulja, odakle dolaze pojedini nedostaci, kako izvesti usporedbe i mnogo toga.

U tu svrhu, tijekom Noćnjaka, cijelo vrijeme je bio otvoren i Olio bar na kojemu su se mogla kušati maslinova ulja različite kvalitete, različitih sorti i različitih senzorskih obilježja, ali i uočiti njihove mirisne i okusne različitosti i sl.

Olio Gastro Show prezentirao je pak jedinstvene kombinacije maslinovih ulja i vina sa svježim namirnicama, no i pokazao kako se okusi i mirisi hrane, mijenjaju ovisno o tome koje se maslinovo ulje ili vino konzumira…

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...