Noćnjak u Kolovarima, od dječjih radionica do stručnih sajmova

Hotel Kolovare domaćin je 16. po redu Međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja danas započinje u Zadru i traje četiri dana. Punih šesnaest godina zaredom Noćnjak piše stranice povijesti hrvatskog maslinarstva i uljarstva, poljoprivrede i zadrugarstva.

Bogati program manifestacije već tradicionalno uključuje: znanstveno-stručne skupove, sabor maslinara i uljara, burzu maslinovih ulja, radionice, stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, praktično maslinarstvo u masliniku, sajam strojeva, opreme i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, kao i nagrađivanje najboljih proizvođača maslinovog ulja.

Bitno je da se proizvođači domaćih maslinovih ulja promoviraju na događajima ovakvog tipa. Budući da domaće maslinovo ulje ne može cijenom konkurirati uvoznim uljima, kod potrošača se treba razviti svijest o njegovoj kvaliteti, blagotvornom učinku na zdravlje i nutritivnim vrijednostima.

Tradicionalni organizator hvale vrijedne manifestacije je Zadružni savez Dalmacija, čiji je predsjednik, Lordan Ljubenkov, iznio brojke o proizvodnji i konzumaciji ulja u RH.

Prosječna potrošnja po stanovniku iznosi dvije litre maslinovog ulja. U Grčkoj je ona 20 litara. U Hrvatskoj 45.000 domaćinstava proizvodi maslinovo ulje, a njegova ukupna proizvodnja na godišnjoj razini iznosi pet do sedam milijuna litara, rekao je Ljubenkov.

Prema podacima iz 2011. u Hrvatsku se uvezlo 1.813 tona maslinovog ulja u vrijednosti 36.4 milijuna kuna i to uglavnom iz zemalja EU. Iz naše zemlje se izvezlo tek 157 tona u vrijednosti 8.8 milijuna kuna.

[pullquote align=”left”]Bogati program manifestacije već tradicionalno uključuje: znanstveno-stručne skupove, sabor maslinara i uljara, burzu maslinovih ulja, radionice, stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, praktično maslinarstvo u masliniku, sajam strojeva, opreme i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, kao i nagrađivanje najboljih proizvođača maslinovog[/pullquote]Noćnjak maslinarima i uljarima, domaćim, ali i inozemnim, znači dosta. Prvenstveno kao potvrda da se njihov rad i trud isplate, no i da su njihovi proizvodi kvalitetni i na zavidnoj razini. Usprkos vrhunskom ulju koji sami proizvode, maslinari i uljari susreću se sa problemima kad isto to ulje žele plasirati na tržišta. Rješenje za svoje probleme vide u međusobnom udruživanju i stvaranju prepoznatljivog brenda.

Noćnjaku se vesele jer će se okupiti stari prijatelji i znanci, razmijenit će svoja iskustva s drugima, a zabave im također neće nedostajati. Tako sudionici bez plaćanja kotizacije mogu sudjelovati u raznim znanstveno-stručnim skupovima, radionicama i prezentacijama. Tu su Olio bar uz vođene degustacije i prezentacije, sajam opreme, alata i repromaterijala za uljarstvo i maslinarstvo, školica kušanja maslinova ulja, bit će predstavljeni novi projekti i inovacije u maslinarstvu, a u petak, 14. ožujka, na rasporedu je Olio gastro show – kombiniranje ulja s pripremljenim jelima i vinima. Središnji dio Noćnjaka, uručenje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda, bit će u subotu 15. ožujka, u 19:00.

Dijelit će se, normalno, i nagrade najboljima. Među ostalima, Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d’Oliva“ dobit će Željko Vrsaljko iz Nadina, Vinku Vrsaljku iz Nadina uručit će se priznanje „Joško Niskota“ kao uzornom maslinaru, Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” iz Polače dobiva priznanje za najbolju uljarsku zadrugu u 2013., novinar Nedjeljko Jusup nagradu Zlatno pero Noćnjaka, a Zadarska županija Zlatnu amforu Noćnjaka.

Pored Zadružnog saveza Dalmacije i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar poziva na otvorenje 16. po redu Međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja starta u 16 sati u četvrtak, a završava u 10 sati u nedjelju, 16. ožujka obilaskom kulturnih i turističkih znamenitosti Donatova metropolisa.

[pullquote align=”right”]Pored Zadružnog saveza Dalmacije i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar poziva na otvorenje 16. po redu Međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja starta u 16 sati u četvrtak, a završava u 10 sati u nedjelju, 16. ožujka obilaskom kulturnih i turističkih znamenitosti Donatova metropolisa[/pullquote]Početak manifestacije će se ove godine obilježiti baš pjesmom suorganizatora- učeničkog zbora Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar.

Učenici su se posebno pripremili pa će na ovoj edukativnoj manifestaciji o maslinovom ulju predstaviti svoje proizvode i radove koje su napravili u sklopu nastavnih aktivnosti praktičnoga rada školske zadruge Vridne ruke, učenici i učenice- svaka čast.

Kako je glavna tema maslina i maslinovo ulje, učenici će na svom štandu predstaviti čokoladnu tortu s maslinovim uljem, čabatu s maslinovim uljem, grisine s maslinovim uljem i kruh s maslinovim uljima.

Dio pekarskih proizvoda pripremit će u suradnji s tvrtkom Vražap d.o.o. Među prehrambenim proizvodima će još predstaviti sok od cikle, džem od šljiva te paštetu od tune s maslinama. Od ostalih proizvoda tu su originalni magneti na temu masline s QR kodom škole, ispletene maslinove grančice i bookmarkere (straničnjaci) koje učenici izrađuju unutar školskog kurikuluma slobodnih aktivnosti Latica.

 

Program

Četvrtak, 13.3.

10:00- Otvorenje i obilazak (Lobby hotela), sajam opreme, alata i repromaterijala, Olio bar uz vođenje degustacije i prezentacije maslinova ulja, izložbe maslinova ulja.

17:00- Koktel dobrodošlice (ispred dvorane Kolovare).

17.30- Svečano otvorenje manjfestacije, dodijela osobnih i kolektivnih priznanja.

18.30- Radionica „Mala škola kušanja maslinovih akcija (dvorana 2), moderatorica

21:00- Večera uz vino PZ Kuna 1898

Noć maslinara, emisija uživo s Noćjaka na Radio Dalmaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...