Cestitka_Uskrs

Ponedjeljak i utorak – vedrina, u srijedu i četvrtak – kiša…

Kombinacija kalendarske zime i klimatskog proljeća, čega je posebno predstavnik tekući tjedan, napola zimski i napola proljetni, ponudila nam je obilje sunca, temperature na razini svibnja, izvlačenje iz ladica kratkih rukava i pospremanje u ormar kaputa.

Pretežno vedro bit će i tijekom ponedjeljka. U noći s nedjelje nam je puhala slaba, ponegdje i umjerena bura. Danju nas čeka slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 17 do 22 Celzijeva stupnja.

U utorak će također posvuda biti pretežno vedro, najavljuju iz Crometo foruma.

Ujutro se ponegdje ne isključuje mogućnost za sumaglicu. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab jugozapadnjak i zapadnjak, navečer ponegdje i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 3 do 8 C, uz obalu i na otocima od 8 do 13 Celzija. Najviše dnevne temperature od 17 do 22 stupnja. Pa, ipak…

[pullquote align=”left”]U suncu i visokim temperaturama u većem dijelu Hrvatske uživat ćemo sve do srijede kada nam stiže nagla promjena. Iako, tvrde sinoptičari, neće biti većeg pada temperature, očekuje nas kišno i promjenljivo oblačno razdoblje pa će i zahladiti, naročito duž priobalja[/pullquote]U suncu i visokim temperaturama u većem dijelu Hrvatske uživat ćemo sve do srijede kada nam stiže nagla promjena. Iako, tvrde sinoptičari, neće biti većeg pada temperature, očekuje nas kišno i promjenljivo oblačno razdoblje pa će i zahladiti, naročito duž priobalja. Na sreću ne i puno, loše vrijeme neće se zadržati predugo. U petak u veći dio zemlje vraća se sunce, a idući vikend opet ćemo, barem tako kaže prognoza, moći nastaviti uživati u prirodi i druženju na otvorenom, šetnji rivom i Kalelargom, ispijanju kavica na štekatima…

Na taj način ćemo se pozdraviti sa zimom koja bila sve samo ne- zima. I ne jedino kod nas. U Njemačkoj su upisane rekordno visoke temperature za prvu trećinu ožujka. Temperaturni su rekordi izmjereni u mnogim mjestima na zapadu i sjeveru zemlje, tim su krajevima proteklog vikenda temperature na većini postaja dosezale 20 Celzijevih stupnjeva.

U mjestu Lippstadtu je izmjerena temperatura 23.7 C. Tako visoka temperatura u Njemačkoj u ovo doba kalendarske godine još nikad nije izmjerena. Postoje i neslužbeni podaci 24.4 C u mjestu Soest i 24.1 Celzij kod Reiburga.

Rekordno visoke temperature za prvu trećinu ožujka su izmjerene i u Hamburgu (novi rekord je 20.0 C, a stari rekord je iznosio 17.6 stupnjeva), Dusseldorfu (20.9 C), Aachenu (20.8 C), Hannoveru (20.2 Celzija), Bremenu (19.5 C), Kielu (19.2 C), Bonnu (21.1 stupnjeva), nabraja Crometeo portal.

Kako bilo- tako visoke temperature i rani dolazak proljeća samo su nastavak zime koja je diljem europskog kontinenta bila neuobičajeno topla i blaga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...