TAKO SU SLAVILI NAŠI STARI

KUD “Kralj Tomislav” u Biogradu predstavio izložbu i brošuru o uskrsnim običajima

Arhiva, ilustracija

KUD “Kralj Tomislav” iz Biogradu na Moru je u sklopu Županijskih dana 2014., uz maslinove grančice, igranje, plesanje, pjesmu, pogače, sirnice, golubice (pletenice) s jajima, “ofarbana” jaja, crno vino i prošek, u Zavičajnom muzeju postavio izložbu “Ususret Uskrsu” te predstavio brošuru ovdašnjih korizmeno-uskrsnih običaja “Kako su slavili naši stari”.

Po kazivanju Ruže Vulelija, Pave i Ante Jelića i Dane Buće brošuru je sastavila Rada Vrančić. Opisani su običaji od poklada, korizme i Cvjetnice do Uskrsa, kazala je Internet stranicu Grada Biograda, Nives Jeličić, predsjednica KUD-a koji je osnovan prije 12 godina.

Biogradski KUD broji oko 150 članova i to u tri folklorne skupine (seniorska i juniorska te maloj školi folklora), velikoj dramskoj sekciji, mandolinskom sastavu te u četiri grupe mažoretkinja (juniorke, kadetkinje i dva podmlatka).

[pullquote align=”right”]Biogradski KUD broji oko 150 članova i to u tri folklorne skupine (seniorska i juniorska te maloj školi folklora), velikoj dramskoj sekciji, mandolinskom sastavu te u četiri grupe mažoretkinja (juniorke, kadetkinje i dva podmlatka)[/pullquote]- Mudrost, slogu, vjeru i ljubav koje nalazimo u svakom običaju našeg puka, zasigurno treba duboko usaditi u svako srce i upravo te vrline unositi sutra u svakodnevni život. Ljubavlju prema Biogradu na Moru, pjesmama i riječima, plesovima i običajima, naše prijateljstvo i zajedništvo u KUD-u je postalo neraskidivo, poručila je također Jeličić, ističući da je djelatnost društva usmjerena prema svim biogradskim naraštajima.

Posebno smo ponosni na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije neprihvatljiva ponašanja i ovisnosti. Sudjelovanjem u radu našeg KUD-a želimo mlade maknuti s ulice, pružiti im prigodu da svoju energiju, ideje i slobodno vrijeme utroše pozitivno i kreativno, kazala je predsjednica KUD-a „Kralj Tomislav“.

Nazočne je pozdravio Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja. Kustosica Ela Dujmović je naglasila važnost očuvanja kulturne baštine kraja.

Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naglasio je pak važnost očuvanja kulturne tradicije kao vid cjelokupnog oživljavanja duha naših civilizacijskih tekovina u kojima važu ulogu moraju imati i kulturno- umjetnička društva.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar