KUD-u “Branimir” srebrna kolajna na međunarodnom festivalu tambura

Na 37. Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe, priređenom u Osijeku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, ninski tamburaši, članovi KUD-a „Branimir“, ponijeli su izvrsno srebrno odličje, i to s visokih 89 bodova, što u prijevodu znači kako im je samo jedan mali bod nedostajao za osvajanje zlatne plakete „Tambura Paje Kolarića“.

Na prošlom festivalu, cure i momci,  su osvojili 84 boda, pa je itekako vidljiv rast u kvaliteti sviranja ninskih tamburaša. Manifestacija se odvijala u razdoblju od 25. do 27. travnja, a Ninjani su nastupili u subotu, drugog dana festivala.

[pullquote align=”left”]Tri dirigenta pripremala su orkestar za nastup na festivalu, a važno je istaknuti da su dirigentici Ivani Burela, svesrdno u pripremi orkestra pomogla dva iskusna glazbenika, Andrej Jakuš i Tom Yeseta[/pullquote]Na koncu, osvojivši 89 bodova u kategoriji tamburaških orkestara, prema procjeni i ocjeni stručnog žirija festivala svrstani su u red orkestara koji su zaslužili srebrnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“.  Na taj način tamburaški orkestar KUD-a “Branimir” iz Nina je ponovno stao uz bok najboljih hrvatskih tamburaša.

Uz orkestar na putovanju su bili predsjednica KUD-a „Branimir“ mr. sc. Marija Dejanović, tajnica KUD-a „Branimir“ Sanja Stulić, dugogodišnji voditelj i dirigent orkestra prof. Andrej Jakuš, kao i voditeljica tamburaša početnika Grozdana Klarin, a „boje“ tamburaškog sastava su više nego zapaženim nastupom „branili“ Jelena Burela, Anđela Stulić, Antonija Šalov, Ivana Stulić, Lorena Relja, Anđela Surić, Karla Matešić, Martina Surić, Ana Šalov, Ana Špac, Karmen Matešić, Iva Magaš, Tereza Stulić, Luka Čvrljević, Jelena Barunčić, Luka Ljubičić, Vinona Burela, Kristina Glavan, Matea Kosović i Tom Yeseta.

Tri dirigenta pripremala su orkestar za nastup na festivalu, a važno je istaknuti da su dirigentici Ivani Burela, koja je zbog poslovnih obveza bila jedno vrijeme spriječena održavati redovne probe s tamburašima, svesrdno u pripremi orkestra pomogla dva iskusna glazbenika.

[pullquote align=”right”]Uz osvojeno srebrno odličje, dvije najmlađe sudionice festivala Ana Špac i Antonija Šalov dobile su „Njikoševu biser granu“, a solistica Vera Svoboda osvojila nagradu „Zlatni glas“[/pullquote]Prvo, iako u poodmaklim godinama, dugogodišnji dirigent Andrej Jakuš rado je prihvatio poziv i bez izuzetka dolazio uvježbavati program.  Drugo, pri velikoj je pomoći bio iskusni glazbenik Tom Yeseta inače Amerikanac hrvatskog podrijetla, koji je sada nastanjen u Privlaci, a rado se druži s ninskim glazbenicima.

Kao vokalna solistica na festivalu je s ninskim tamburašima nastupila je – Vera Svoboda, dugogodišnja prijateljica orkestra, a tamburaši su  nastupili pod dirigentskom palicom voditeljice Ivane Burele za koju su članovi žirija predvidjeli sjajnu budućnost i napredak.

[pullquote align=”left”]Pridodamo li da su od prvog nastupa u Osijeku do sada, Ninjani uzeli dvije brončane, osam srebrnih i šest zlatnih plaketa, radost je razumljiva, a rezultat vrijedan divljenja[/pullquote]Izlazak tamburaškog orkestra iz Nina na pozornicu festivala dočekan je s velikom radošću organizatora festivala koji su istaknuli da je novi postav tamburaškog orkestra pravo otkriće, uz vjeru da će budući rezultati biti još bolji nego sada. Uz osvojeno srebrno odličje na Međunarodnom festivalu  hrvatske tamburaške glazbe važno je spomenuti da su dvije najmlađe sudionice festivala Ana Špac i Antonija Šalov dobile „Njikoševu biser granu“, ali i da je nadaleko poznata solistica Vera Svoboda osvojila nagradu „Zlatni glas“ za izvedbu skladbe „Tri ruže“,  uz pratnju tamburaškog orkestra iz Nina.

Nemam riječi kojima bih opisala raspoloženje koje vladalo unutar sastava. Nije ni čudo,  treću godinu zaredom tamburaši su osvojili srebrnu plaketu „Tambura Paje Kolarića“ pod ravnanjem mlade i darovite dirigentice Ivane Burela, a pridodamo li tome kako su  od prvog nastupa na festivalu u Osijeku do sada uzeli dvije brončane, osam srebrnih i šest zlatnih plaketa „Tambura Paje Kolarića“, radost je razumljiva, a rezultat zaista vrijedan divljenja, prenijela je predsjednica društva Marija Dejanović, atmosferu i ozračje koji su izvrsnu glazbenu ekipu pratili cijelo vrijeme nastupa.

Naravno, u okviru gostovanja na festivalu organiziran je razgled slavonske metropole,  a kroz slobodno vrijeme, članovi KUD-a „Branimir“ su podijelili čak 500 komada informativnih turističkih prospekta po užem centru Osijeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...