U petak i subotu na “vlasti” južina, u nedjelju bura i tramuntana,idući tjedan – idila

Eto na, pa neće valjda. Tmurna južina, valjda je i onome gore, i onome dolje, dosadila. I oblaci koji samo što nas ne zaliju i istresu na nas već što nas ide kad se unaprijed radujemo proljeću i obilatim sunčevim zrakama. Pa ne kažu bezveze kako je “petak za metak”, a neće sada onda i “pljusak za ručak”. I to dok na kalendaru stoji zaokružen- 4. travnja.

Nadnevak ističemo iz jednog, opravdanog, dobro možda i neopravdanog razloga. Muči nas naime hrvatska narodna uzrečica koja kaže nešto u stilu: “Četvrti travnja što nam da, traje 40 dana”. I ti sada, ne daj Bože, računaj. I Uskrs, i 1. maja, i utrka s Pozdrava Sunca. Bez sunca. Neće valjda.

No, hajde, ne uzimajmo naše pradjedove, ipak su naši, a drevna i iskrena tvrdi nam:”znaš ti nas,… ti nas”. Nije našima za vjerovat’, radije Talijanima. Prekomorski nam susjedi također imaju pučku meteorološku poslovicu, sličnu, ali ipak drastično različitu i daleko nam pogodniju za aktualni trenutak, sada i odmah: “Quattro aprilanti, quaranta duranti”, odnosno, prema predaji, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana.

[pullquote align=”left”]Muči nas naime hrvatska narodna uzrečica koja kaže nešto u stilu: “Četvrti travnja što nam da, traje 40 dana”. I ti sada, ne daj Bože, računaj. I Uskrs, i 1. maja, i utrka s Pozdrava Sunca. Bez sunca. Neće valjda…[/pullquote]Prva smo tri dana travnja “odradili” uz solidne fibre i popriličnu dozu sunca, a petak- nema veze, jedan k’o nijedan. Izreka, ne toliko strašna, ako se pokaže i točna.

Travanj je i inače, u meteorološkom smislu, jedan od najživopisnijih mjeseci i meteorolozi tada imaju pune ruke posla. Vrijeme je općenito vrlo promjenjivo, da se ponekad najbolje opisuje pridjevom čudno, o čemu upravo najbolje svjedoče mnoge narodne izreke tipa: “Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena” ili “Mali travanj ima devet vremena na dan”. To su samo neke iz reda brojnih pučkih poslovica koje ističu promjenjivu čud travnja, ističe Rade Popadić iz Crometea.

U travnju se od početka do kraja mjeseca dan poduži za 88 minuta i stoga ne čudi što travanj ima znatno veći broj sunčanih sati nego ožujak. Taj se porast sunčanih ura ipak ne može pripisati smanjenju naoblake u odnosu na ožujak jer je u travnju na Jadranu vrlo živ “promet” ciklonama.

[pullquote align=”right”]U subotu nam predstoji djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Još je samo u početku u Dalmaciji mjestimice moguća kiša, ali će već od jutra biti suho u većini krajeva[/pullquote]No, dobro, kao što smo najavili početkom tjedna, u sljedeća tri dana dogodit će se promjena vremena. Danas, u petak, rekli smo, prati nas promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja. Sve do večeri bit će suho, a navečer jače naoblačenje, mjestimice uz kišu koja će najobilnija biti u noći na subotu u srednjoj Dalmaciji. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru Dalmacije s olujnim udarima. U drugom dijelu dana postupno slabljenje juga, na sjevernom Jadranu će okrenuti na umjerenu, podno Velebita i jaku buru u večernjim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10 C, uz obalu i na otocima od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne temperature od 17 do 22 stupnja.

U subotu nam predstoji djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Još je samo u početku u Dalmaciji mjestimice moguća kiša, ali će već od jutra u većini krajeva biti suho. Na sjevernom Jadranu nestabilnije će biti poslijepodne kada su mogući pljuskovi. Slabo do umjereno jugo će puhati u Dalmaciji veći dio dana, a na sjevernom Jadranu bura koja će se do večeri proširiti i na Dalmaciju. Temperature bez veće promjene ili ne znatno niže, najavljuju Kristijan Božarov i popularni Crometeo portal.

U nedjelju nam dolazi pretežno sunčano. Popodne uz umjeren razvoj naoblake u zaobalju može biti slabih pljuskova mjestimice. Puhat će većinom slaba bura i tramontana. Danju toplije, najviše dnevne temperature od 18 do 24 Celzijeva stupnja. Makar je to uvijek nezahvalno, dugoročna sinoptička slika, nosi nam idući tjedan novi povratak kratkih rukava, kavica, šetnji, kupanja…

[pullquote align=”left”]Sredinom mjeseca povećana je vjerojatnost za prosječnu količinu kiše pri čemu je negativno odstupanje od prosjeka moguće ponajprije u kopnenim područjima, osobito istočnim, a pozitivno na Jadranu i uz njega[/pullquote]Kako bilo, makon iznadprosječno toplog ožujka, i početak travnja bit će topliji nego što je uobičajeno, i to za barem 2 do 4 Celzija. U drugome tjednu, naslućuju iz Hrvatskog hidro-mrteorološkog zavoda,očekuje se manje pozitivno odstupanje temperature u odnosu na klimatološke srednje vrijednosti, a ponegdje je moguće i prosječno toplo vrijeme. U drugoj polovici mjeseca povećani su izgledi za uobičajeno toplo uz malo veću vjerojatnost za pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosjek na Jadranu, a za negativno odstupanje u kopnenim područjima krajem mjeseca.

U prvome tjednu travnja količina kiše će u većini krajeva biti manja od uobičajene, a nerijetko može biti i potpuno suho. Sredinom mjeseca povećana je vjerojatnost za prosječnu količinu kiše pri čemu je negativno odstupanje od prosjeka moguće ponajprije u kopnenim područjima, osobito istočnim, a pozitivno na Jadranu i uz njega. Prema kraju travnja rastu izgledi za promjenljive vremenske prilike uz više oborina nego što je uobičajeno.

Srednja sezonska temperatura u razdoblju travanj,svibanj ilipanj bit će najvjerojatnije viša od klimatološkog srednjaka uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, navode iz DHMZ-a. Pozitivno je odstupanje u svim područjima pritom izgledno tijekom sva tri mjeseca. A i u sljedeća se tri mjeseca (srpanj, kolovoz, rujan) prema ovoj dugoročnoj prognozi može očekivati nastavak iznadprosječne topline uz čak razmjerno veliku vjerojatnost, pa…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...