SVJETLA BUDUĆNOST OTOKA

U Preku se postavlja blizu tri milijuna kuna vrijedna javna LED rasvjeta

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Baš kako je početkom godine bilo i najavljeno, sredinom svibnja počet će u Preku prva faza zamjene postojeće javne rasvjete LED žaruljama.

Projekt je to koji je Općina oš 2010. prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost mu je procijenjena na 2.7 milijuna kuna. Pri tome, 60 posto troškova snosit će Ministarstvo regionalnog razvitka i europskih fondova, a 40 posto izdvojit će se iz lokalnog proračuna, navode iz Općine Preko ističući kako je pprojekt irradila splitska tvrtka Veritas Trade, kao i da bi se u prvoj fazi ukupno moralo zamijeniti 889 rasvjetnih tijela.

[pullquote align=”left”]Projekt je to koji je Općina oš 2010. prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost mu je procijenjena na 2.7 milijuna kuna[/pullquote]⁃ Posao će obaviti općinsko komunalno poduzeće Otok Ugljan, a trajat će oko tri mjeseca. Prvom fazom obuhvaćeni su najstariji električni stupovi javne rasvjete sa tzv. žaruljama na bazi žive, a u drugoj fazi na red će doći dekorativna rasvjeta, kaže donačelnik Karlo Novoselić i dodaje da je spomenuta tvrtka danas potpuno opremljena za posao zamjene javne rasvjete jer je nedavno stiglo novo komunalno vozilo s kranom vrijedno oko 101.000 kuna.

LED rasvjeta, tvrde u Općini, osim što je ekološki prihvatljivija jer do sedam puta smanjuje emisiju štetnih stakleničkih plinova (CO2), donosi i 80-postotnu uštedu u potrošnji električne energije i održavanju. Do sada je potrošnja električne energije u općini bila 582.323 kWh, a nakon zamjene na godišnjoj će razini iznositi 85.034 kilovata na sat.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar