U Preku se postavlja blizu tri milijuna kuna vrijedna javna LED rasvjeta

Baš kako je početkom godine bilo i najavljeno, sredinom svibnja počet će u Preku prva faza zamjene postojeće javne rasvjete LED žaruljama.

Projekt je to koji je Općina oš 2010. prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost mu je procijenjena na 2.7 milijuna kuna. Pri tome, 60 posto troškova snosit će Ministarstvo regionalnog razvitka i europskih fondova, a 40 posto izdvojit će se iz lokalnog proračuna, navode iz Općine Preko ističući kako je pprojekt irradila splitska tvrtka Veritas Trade, kao i da bi se u prvoj fazi ukupno moralo zamijeniti 889 rasvjetnih tijela.

[pullquote align=”left”]Projekt je to koji je Općina oš 2010. prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vrijednost mu je procijenjena na 2.7 milijuna kuna[/pullquote]⁃ Posao će obaviti općinsko komunalno poduzeće Otok Ugljan, a trajat će oko tri mjeseca. Prvom fazom obuhvaćeni su najstariji električni stupovi javne rasvjete sa tzv. žaruljama na bazi žive, a u drugoj fazi na red će doći dekorativna rasvjeta, kaže donačelnik Karlo Novoselić i dodaje da je spomenuta tvrtka danas potpuno opremljena za posao zamjene javne rasvjete jer je nedavno stiglo novo komunalno vozilo s kranom vrijedno oko 101.000 kuna.

LED rasvjeta, tvrde u Općini, osim što je ekološki prihvatljivija jer do sedam puta smanjuje emisiju štetnih stakleničkih plinova (CO2), donosi i 80-postotnu uštedu u potrošnji električne energije i održavanju. Do sada je potrošnja električne energije u općini bila 582.323 kWh, a nakon zamjene na godišnjoj će razini iznositi 85.034 kilovata na sat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...