Mališani iz Tkona proučavali glagoljicu i vidjeli samostan Sv. Kuzme i Damjana

Mališani iz Dječjeg vrtića Ćok, u želji za otkrivanjem novoga, stvaralačkim duhom i radošću igre, susrela su se s glagoljicom u „Danima male glagoljice“, manifestaciji koja pod pokroviteljstvom UO za društvene djelatnosti Zadarske županije traje upravo ovih dana.

Projekt, u suradnji sa redovnicima iz samostana Sv. Kuzme i Damjana, na Čokovcu, činio je mali tečaj pisanja i proučavanja glagoljice, kao i predavanja brata Joze iz samostana, koji je djevojčicama i dječacima pokazao kroz razne oblike tehniku pisanja slova toga starog pisma i objasnio prve početke njegova nastajanja. Limači su postavljali bezbrojna i samo njima svojstvena pitanja na što je predavač rado odgovarao, a nakon čega je na veliku radost mališana održana i radionica pisanja, crtanja i modeliranja na temu prethodno naučenoga.

Idućeg dana djeca su posjetila samostan, gdje ih je dočekao brat Damjan koji im je ispričao kratku priču o povijesti samostana i životu benediktinaca. Nakon razgledavanja natpisa na glagoljici, znatiželjna djeca su se spustila „budućom glagoljaškom stazom“, i uživala.

U susret je izašao i Draženko Samaržić, ravnatelj Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru, u čijem su prostoru uz nazočnost roditelja izložili uratke i pogledali zbirku „Teret potopljenog broda iz xvi. stoljeća”. Poslije razgledavanja postava, dječji edukativan izlet pun prelijepih dojmova, zaključen je vožnjom polupodmornicom do otoćića Sv. Katarina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...