Papa u Jordanu pozvao na mir i zauzeo se za kršćane

PAPA Franjo u subotu je po dolasku u Aman, prvu postaju svog bliskoistočnog pohoda, pozvao na traženje “mirnog rješenja” za sirijsku krizu i “pravedno rješenje” izraelsko-palestinskog sukoba te na veću snošljivost prema kršćanima.

“Vjerska sloboda temeljno je pravo i nadamo se da će se poštovati na čitavom Bliskom istoku. To obuhvaća osobnu i kolektivnu slobodu da se sluša vlastita savjest u pitanjima vjere: drugim riječima slobodu ispovijedanja vjere, slobodu izbora vjere za koju mislimo da je prava i slobodu javnog ispovijedanja svoje vjere”, rekao je Papa u društvu jordanskog kralja Abdulaha II., prvog dana boravka na Bliskom istoku.

Sveti Otac, koji će posjetiti Betlehem i Jeruzalem, naglasio je da se kršćani na Bliskom istoku “smatraju i jesu punopravni građani”.

“Pozivam vlasti jordanske monarhije da ustraju u naporima na traženju trajnog mira u čitavoj regiji. Taj velik cilj zahtijeva da se što prije pronađe mirno rješenje za sirijsku krizu i pravedno rješenje za palestinsko-izraelski sukob”, rekao je Papa u kratkom govoru.

Usto se zauzeo za poštovanje vjerskih sloboda na tom području, smjerajući pritom na zabrinutost Svete Stolice zbog progona kršćana Istočnih crkava, kojih su 2 milijuna iselila s Bliskog istoka u zadnjih 10 godina, navodi Jordanski katolički centar.

Papa se zatim u otvorenom džipu uputio na stadion u Amanu gdje su ga desetci tisuća ljudi čekali više sati i gdje je u 15.00 sati po srednjoeuropskome vremenu predviđena misa. Nakon toga će se na obali rijeke Jordana sastati sa sirijskim izbjeglicama koji su pobjegli pred ratom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...