U Anića kuku uspješno u stijeni održana vježba spašavanja

HGSS Stanica Zadar u nedjelju je u NP Paklenica održala redovnu godišnju vježbu spašavanja iz stijene, u kojoj je sudjelovalo 14 članova.

Nakon ponovljenih tehnika spašavanja u ljetnim uvjetima, u smjeru Velebita odrađeno je zbrinjavanje i transport unesrećene osobe, a po prvi put u vježbi je napravljeno spuštanje od mjesta nesreće, s jednog sidrišta sve do podnožja. Na kraju akcije dio opreme za spašavanje ostavljene je u kutijama za opremu na Anića kuku. Vježba je završena u 17 sati.

Pripadnici HGSS Zadar sudjelovali su jučer i na pravom zadatku spašavanja. Na dežurni telefon HGSS stanice Ogulin, naime, oko 13 sati stigla je dojava je dojava o unesrećenoj osobi, penjaču iz Samobora, koji je pao s 30-tak metara prilikom pristupa alpinističkom smjeru na Kleku, a odmah po zaprimljenoj dojavi na teren je izišlo 12 alpinista.

Pored članova stanice Ogulin u spašavanju je doprinos dao i 1 član stanice Zadar, pa su zajedničkim snagama zbrinuli unesrećenog u vakuum madrac zbog sumnji na ozbiljne ozljede (pad s visine i sumnja na ozljedu kralježnice), nakon čega su stradaloga transportirali u mjesto Bjelsko gdje su ga predali hitnoj medicinskoj pomoći oko 15:00.

U transportu unesrećenog penjača pomogla su i 4 člana AO HPDS Velebit koji su na Kleku sudjelovali u radu alpinističke škole, momci i cure planinari – svaka čast.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...